Pisut rohkem kui aasta tagasi kolis meie koju üks pann. Ümarate aukudega ja malmist. Funktsioon on üsna ühene – sellel pannil saab valmistada Taani pannkooke, mis kodumaal tuntud nime all Æbleskiver (edaspidi kasutaksin pisut teise tähestikuga harjunud eestlaste silmadele ehk sõbralikumat vormi aebleskiver).

Juurde paku kas maasika- või vaarika toormoosi ja väga maitsev on lisandina ka magushapu Piesta õunastroop.

Tegemist on Taanis traditsioonilise roaga, mille nimetus tähendas algselt õunaviile, kuigi praeguseks levinud versioonidel enam õunaga väga pistmist ei ole. Pannkoogid sarnanevad meie hapupiimapannkookidele, kus kergitajaks on küpsetuspulber ja/või sooda. Traditsiooniliselt pakuti neid pannkooke jõuluajal, aga mina ei näie küll ühtegi põhjust, miks nende valmistamist ja söömist peaks kuidagi ajaliselt piirama. Meie sõprus aebleskivadega sai alguse üsna lihtsal põhjusel – neid lihtsalt pakuti ühel üritusel ja siis tekkis kindel mõte, et tahaks neid ka ise teha. Veidi aega otsimist ja saimegi vajaliku panni ning katsetamine võis alata. Alguses vajas veidi harjutamist pannkookide ümberkeeramine, aga seal on paar olulist nippi. Esmalt, võta pannkookide keeramiseks kas puidust tikk (algselt kasutati isegi õmblusnõela) või ka näiteks fondüüvarras (mis minul on lemmikuks saanud). Teiseks, lase pann enne küpsetamist korralikult kuumaks ja pintselda võiga. Nii saad krõbeda kooriku ja samas ei jää pannkoogid pannile kinni. Keerata tuleks kahes jaos. Esmalt külili, et veel toores tainas välja valguks ja siis juba kummuli. Natuke katsetamist ja tegelikult ei midagi keerulist.

Koostisained on lihtsad ja kättesaadavad – jahu, munad, keefir või pett, suhkur, küpsetuspulber, sooda ja või
Tainas tuleks panna võiga pintseldatud ja piisavalt kuumale pannile.
Esimene ümberkeeramine peaks olema nii, et vedel sisu saab välja valguda. Esimesel korral pöörasin kohe üleni ümber ja siis kippus tainas seest tooreks jääma
Voila! Väljast krõbe, seest kohev ja mahlane.

Olen paari erinevat retsepti katsetanud ja kõige kohevamad-mahlasemad-krõbedamad aebleskivad on välja tulnud selle tainaga, millele lisan lõpuks vahustud munavalge. Lihtne nipp, aga annab palju juurde. Retsept ise aga tegelikult väga lihtne ja sarnane tavalistele pannkookidele.

Aebleskiva ehk Taani pannkoogid

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 2 muna kollane ja valge eraldatud
  • 4 dl jahu
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • ½ tl soodat
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • ½ tl soola
  • 4 sl sulatatud võid + vormi määrimiseks
  • 4 dl petti või keefirit
  • Vahusta munavalged kohevaks vahuks.

Valmistamine

  • Teises kausis vahusta munakollased koos suhkru, soola ja vanillisuhkruga. Lisa keefir või pett ja sega läbi. Sega omavahel jahu, sooda ja küpsetuspulber ning sega muna-keefirisegule. Sega ühtlaseks ning viimasena sega õrnalt juurde vahustatud munavalge.
  • Kuumuta pann korralikult kuumaks enne kui küpsetama hakkad. Malmpannil kulub selleks veidi aega ja mina küpsetan 14-sel skaalal kuumusel, mis on 10-11. Ehk siis mitte päris täiskuumusel.
  • Määri iga pannisüvend sulatatud võiga. Seda on kõige lihtsam teha pintsliga. Tõsta lusikatäis tainast igasse süvendisse ja lase küpseda, kuni tainas on altpoolt kuldseks küpseunud. Keera siis tiku või muu terava abivahendiga koogid külili nii, et sisu välja voolaks. Küpseta ka sealt alt kuldseks ja keera nüüd koogid täiesti ümber. Küpseta igast küljest kuldseks.
  • Viimistle tuhksuhkruga ning paku juurde kas toormoosi, stroopi, mett või muud meelepärast.

Kui sul nüüd tekkis idee ja mõte neid pannkooke ise kodus katsetada, kuid puudub see spetsiaalne pann, siis pika otsimise peale leidsin, et kas Eestis on see täitsa saadaval näiteks SIIN.

Mõnusat katsetamist!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.