Kohe-kohe ongi käes meie armsa Eesti sünnipäev ja kuigi sel aastal tuleb tähistada oluliselt tagasihoidlikumalt, ei keela keegi kodust pidulauda katta, et oma pere ringis tähistada. Aastad on paraku erinevad ja võib-olla on just tänu sellele hea rahulikult mõtestada seda, kuidas meil ikkagi taasiseseisvunud Eestiga vedanud on. Soovime siis meie riigile pikka iga ning tarku ja jätkusuutlikke valikuid. Mõtlesin just üks päev, et nüüd on üha enam hakanud otsustamise juures olema ka juba need noored, kes on kogu elu saanud elada vabas Eestis. Ja mina usun noorde põlvkonda väga! Et me siis lihtsalt siin igapäevarutiinis ei unustaks, kuivõrd väärtuslik on oma vaba riik. Tähistame siis seekord vaiksemalt ja lootuses, et need veidrad ajad peatselt ajalooks saaksid.

Kihiline võileivatort pasteedi- ja toorjuustukihtidega on pidulauale alati hea valik
Suupisted lihapasteedi ja marineeritud sibulaga
Suupisteampsud murulaugupasteedi ja kiirmarineeritud värske kurgiga

Et aga mitte liiga pidulikuks minna, keeran jutu taas toidu poole ja panen siia kirja mõned pidulauale hästi sobivad retseptid. Kõik need retseptid on valminud Maks&Moorits uute pasteetidega ja neid pasteedisorte võib julgelt ka vahetada ehk siis võileivatordile sobib hästi ka lihapasteet ja marineeritud sibulaga suupistetele sama hästi ka kreemjas pasteet.

Võileivatort kreemise pasteedi ja toorjuustukreemiga

Võileivatort on pidulaudade staar ja maitseb hästi nii vanadele kui noortele. Selles võileivatordis saavad kokku kreemine kodupasteet ja murulagune toorjuustuvaht. Kihiti röstsaia vahele määrituna annab see tulemuseks mahlaselt maheda võileivatordi, mis kaunistab iga pidulauda.
Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 16 viilu röstsaia
  • 1 karp ehk 200 g kreemist kodupasteeti
  • Veidi koort või piima
  • 200 g murulauguga toorjuustu
  • 2 dl 35%-list koort
  • Hakitud murulauku
  • Soola ja pipart
  • Immutamiseks piima või puljongit
  • Kaunistamiseks värsket kurki redist, vutimune, hakitud murulauku, tilli jm

Valmistamine

  • Lõika röstsaial ära koorik nii, et alles jäävad ruudukujulised ühesuurused saiad. Sega pasteet ühtlaseks ja lisa veidi koort või piima, et pasteet oleks piisavalt pehme ja hästi määritav. Vahusta koor koos toorjuustuga kohevaks vahuks. Maitesta soola ja pipraga ning hakitud murulauguga.
  • Lao neli saia vaagnale ruudukujuliselt, immuta paari lusikatäie puljongi või piimaga ning määri siis sinna peale pasteet. Lao järgmised neli saiaviilu sinna peale, immuta ja määri sinna peale murulaugukreem. Korda sama veel nii pasteediga kui toorjuustukreemiga. Pealmiseks kihiks peaks jääma toorjuustukreem. Määri seda ka tordi külgedele.
  • Kaunista tort meelepäraste lisanditega ja jäta mõneks tunniks jahedasse tahenema, et maitsed ühtlustuksid.

Kui võileivatordi valmistamine nõuab siiski pisut aega ja nikerdamist, siis ülejäänud kaks suupistet on küll sellised, mis valmivad mängleva kerguse ja minimaalse vaevaga. Nii marineeritud sibulaga ja lihapasteediga suupisted kui ka pasteediampsud kiirmarineeritud kurgiga on tõelised ajasäästjad.

Krõbesaiad lihapasteedi ja marineeritud punase sibulaga

Krõbedaks röstitud saiaviilud koos kreemise lihapasteedi ja marineeritud sibulaga on väga mõnus suupiste. Tegelikult sobib marineeritud sibulat sobitada ka teiste pasteetidega ja mitte ainult pidulikule suupistele, vaid ka argipäevasele pasteedileivale. Seega, valmista punast sibulat kohe rohkem, sest nii on lihtne maitsvaid pasteedivõileibu valmistada.
Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 12 viilu pikka saia
  • 200 g Maks ja Mooritsa lihapasteeti
  • Veidi õli
  • Granaatõunaseemneid
  • Värsket tüümiani
  • Marineeritud punane sibul:
  • 2 punast sibulat õhukeste viiludena
  • 2 dl vett
  • 50 ml punase veini äädikat
  • 1 tl soola
  • 1-2 sl suhkrut

Valmistamine

  • Marineeritud sibulate valmistamiseks sega vesi, äädikas, sool ja suhkur kuni suhkur on lahustunud. Kuumuta keemiseni ja kalla marinaad siis viilutatud sibulatele. Jahuta ja tõsta siis külmkappi. Jäta vähemalt paariks tunniks maitsestuma. Säilita jahedas ja tarvita võileibadel, salatites või muudes toitudes.
  • Suupistesaiade valmistamiseks piserda saiu õliga ja rösti 200 kraadini kuumutatud ahjus, kuni saiad hakkavad äärtest kuldseks tõmbuma. Tõsta ahjust ja jahuta. Määri igale saiale lihapasteeti, lisa sinna marineeritud punast sibulat ja granaatõunaseemneid. Viimistle tüümianioksaga ja värskelt jahvatatud musta pipraga.

Ja aina lihtsamaks läheb. Pasteediga täidetud rukkikrõpsud on tõesti juba selline suupiste, mille puhul on kõige keerulisem osa pasteedi rukkikrõpsu sisse saamine. Kui on olemas pritskott, siis kasuta seda ja võid pasteedi enne pisut pehmemaks segada lisades kas toorjuustu või hapukoort. Samas võid pasteeti ka kahe väikese lusika abil vormides rukkinööbi sisse sättida. Maitselisa võib suupistele anda pasteedi alla peidetud mädarõika või sinepiga.

Rukkilaevukestel suupisted murulaugu-pasteediga

Lihtne ja kiirelt valmiv pidulauale sobiv suupiste, mille valmistamise teeb eriti lihtsaks Maks ja Mooritsa murulaugupasteet. Säti rukkilaevukestele enne pasteedi lisamist veel maitseks veidi sinepit või mädarõigast ja ilmesta pasteeti kergelt laimimahlas kümmelnud kurgi ja redisega.
Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 12 rukkilaevukest
  • 1 pakk ehk 210 g murulaugupasteeti
  • 100 g kurki
  • 2-3 redist
  • Veidi laimimahla
  • Värsket murulauku
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Soola

Valmistamine

  • Esmalt valmista kiirmarineeritud kurk ja redis. Selleks viiluta kurk ja redis hästi õhukeselt. Tõsta kaussi, lisa veidi laimimahla ja soola. Sega läbi ning jäta umbes 10 minutiks marineerima. Sega pasteet läbi ja töötle ühtlaselt kreemjaks. Tõsta igasse rukkilaevukesse veidi mädarõigast või sinepit. Lisa sinna kas lusikaga võib pritskotiga veidi murulaugupasteeti. Kaunista laimimahlas kiirmarineeritud kurgi ja redisega. Puista peale hakitud murulauku ja lisa ka värskelt jahvatatud musta pipart. Serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.