Suitsuangerjas on mõnus tänuväärne tooraine, mida on vahel niisamagi mõnus nosida, aga millest saab ka mitmeid maitsemeeli hellitavaid toite valmistada. Suitsuangerjas on tänuväärne osaleja erinevates salatites, kuna tal on üsna tugev maitse ning teiste salatikomponentidega saab angerjale iseloomulikku maitset toetada ja raamida. Siin postituses on kaks üsna erinevat angerjaga salati retsepti. Üks kevadroheline ja kergem, kus köögiviljad, suitsuangerjas ja kartul kõik koos ühel salatitaldrikul kokku saavad. Teine salat on meie vana hea koorese kartulisalati töötlus, kus angerja rammusat maitset aitavad tasakaalu sättida hapukad kapparimarjad, mis on kala juurde alati hea valik.

Kevadiselt erksavärviline kartuli-suitsuangerjasalat sobib alanud kevadesse suurepäraselt
Toekama toidu austajad võivad angerja kooresesse kartulisalatisse sättida
Toorjuustust ja suitsuangerjast saab ka väga mõnusaid kreemise kattega suupisteid valmistada.

Kevadisest kirkast suitsuangerja-köögiviljadega salatist on üsna kerge sõltuvusse jääda, sest siin saavad kokku suurepäraselt kokku sobituvad maitsed. Rohelisele salatile laotatuna, maitseks veel mõnus salatikaste ja… no viib keele alla. Suitsuangerjale pakuvad seltsi köögiviljad, keedetud vutimuna ja kartul. Kartuli võiks salatile lisada pannil krõbedaks praetuna. Nii on salati koosmaitse veel rikkalikum ja mõnusam. Salat ise sel moel muidugi ka veel toitvam 😉

Kevadiselt roheline kartuli ja suitsuangerja salat vutimunadega

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 Rooma salati pea
  • 300 g keedetud noori kartuleid
  • 100 g aedube
  • 100 g edamame ube
  • 100 g suhkruherneid
  • 200 g sparglit
  • 200 g kirsstomateid poolitatuna
  • 200 g suitsuangerjat
  • 8 vutimuna
  • Õli praadimiseks

Salatikaste:

  • 1 tl mett
  • 2 sl sidrunimahla või valge veini äädikat
  • 0,5 dl oliiviõli
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Sega esmalt kokku salatikastme ained. Võid kõik ained kaanega purki kokku tõsta ja purki seni loksutada, kuni kaste pakseneb ehk emulgeerub.
  • Kuumuta pannil veidi õli ja prae kartulid kuldseks. Maitsesta soolaga ja tõsta kõrvale.
  • Keeda ubasid, suhkruherneid ja sparglit 3-4 minutit soolaga maitsestatud vees ja jahuta siis koheselt külma vee all.
  • Keeda vutimune 2 minutit ja 40 sekundit. Jahuta külma vee all.
  • Tõsta salatitaldrikule väiksemaks rebitud salatilehed. Lisa kuldseks praetud kartulid, tomatid, oad, spargel ja suitsuangerjas. Lisa kooritud ja poolitatud vutimunad. Nirista salatile kaste ja viimistle paari keeru värskelt jahvatatud musta pipraga. Serveeri kohe.

Meile muidu nii omane kartulisalat saab hoopis teise näo, kui seal suitsuangerjat kasutada. Kartul ja suitsuangerjas moodustavad koos väga maitsva koosluse. Angerja rammusat maitset aitab tasakaalu sättida hapukas kapparimari ja hapukurk. Samas võid mahedamat maitset eelistades hapukurgi asemel kasutada ka värsket kurki. Või siis hoopis mõlemat korraga.

Kartulisalat angerja ja kapparitega

Aeg kokku 14 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 400 g keedetud kartuleid
  • 200 g suitsuangerjat puhastatuna
  • 2 marineeritud või hapukurki viilutatuna
  • 2 sl kappareid
  • 1 punane sibul hakituna
  • 200 g hapukoort
  • 1 tl mädarõigast
  • Sidrunimahla
  • Soola ja pipart
  • Värsket hakitud tilli

Valmistamine

  • Tõsta tükeldatud kartul, angerjas, kurk ja kapparid kaussi. Sega omavahel hapukoor, mädarõigas, sidrunimahl ja hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla salatikaste salatiainetele peale ja sega läbi. Jäta 10-15 minutiks maitsestuma. Serveerides võid täiendavalt värsket tilli peale puistata.

Suitsuangerjast saab teha mõnusa kergelt suitsumaitselise kreemi, millest saab omakorda valmistada suupisteid. Mustal leival angerja-toorjuustukreem ja millel troonimas vutimuna – see on mõnus ja toitev amps, mis sobib nii pidulauda kaunistama, kui ka maitsvaks vahepalaks, kui hing midagi head ihkab.

Suupisted angerja-toorjuustukreemi ja vutimunadega

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 300 g toasooja toorjuustu
  • 200 g suitsuangerjat väiksemaks tükeldatuna
  • 2-3 sl rammusat majoneesi
  • Paar peotäit värsket hakitud tilli
  • Soola ja pipart
  • Sidrunimahla või sidrunipipart
  • Keedetud vutimune

Valmistamine

  • Sega toasoe toorjuust tükeldatud angerja, majoneesi, tilli, soola ja pipra ning soovi korral sidrunimahla või sidrunipipraga. Sega kõik läbi ja säti maitsed parajaks.
  • Serveeri musta leiva või röstsaiaga. Pidulaual võid seda määret serveerida korvikeste või profitroolide sees või väikestel suupisteleibadel. Eriti luksusliku lõppviimistluse jaoks võid igale leivale tõsta veel veidi kalamarja.

Head, kvaliteetset ja jätkusuutlikult kasvatatud angerjast valmistatud suitsuangerjat võid endale tellida Viiratsi Angerjafarmist www.angerjafarm.ee

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.