Läheneva Eesti Vabariigi sünnipäeva taustal tuleb taas mõtted pidulikumale lainele sättida ja mis sobib pidulikuks puhuks paremini, kui hea šampanja (NB! mitte šampus 😉). Tundub, et elu on Eestis viimastel aastatel sedavõrd heaks läinud, et šampanjade valik aina laieneb. Selle üle on ainult hea meel, sest see annab võimaluse maitsta erinevaid põnevaid kihisevaid jooke ning arvestades seda, kuivõrd kirglikult erinevad veinimajad oma toodangusse suhtuvad ja traditsioone hoiavad, on avastamist ja maitsemeeli kirgastavaid avastusi palju. Meil on juba aastaid peres see traditsioon, et erinevatel tähtpäevadel kingime ja avame uusi põnevaid šampanjasid. Elame me ju, teatavasti, vaid korra ja väärikad joogid aitavad elu olulisi hetki meeldejäävalt tähistada. Juba šampanjapudeli avamine ning joogi kallamine pidulikesse pokaalidesse ning hiljem ilusa ühtlase mullide kordeballeti jälgimine klaasis aitab pidulikku meeleolu luua.

Üheks selliseks tähtpäevaks, mis kindlasti ka šampanja avamist väärib, on kindlasti Eesti Vabariigi sünnipäev. Üheks põnevaks viimase aja avastuseks on olnud Douard Christiani šampanjad. Eestis on saadaval kaks erinevat selle veinimaja šampanjat – Tradition ja väga elegantne aastakäigušampanja Cuveé Prestige 2015. Täpsemat infot nende šampanjade kohta saad lugeda SIIT.

Douard Christian šampanja on pärit Chapelle Monthodoni külast Marne´i oru südames ja seal veinimajas valmistatakse šampanjat alates 1980. aastast viinamarjadest, mis kasvavad 4,5 hektaril ja mis on istutatud 1960. aastal. Kõnekas fakt on see, et enne seda, kui ise hakati šampanjat valmistama, kasvatati viinamarju Veuve Clicquot sampanjamajale. Tegemist on elegantsete šampanjadega, mis sobivad nõudlikule maitsele ja kindlasti ka neile, kes soovivad erinevaid šampanjade stiile avastada.

Douard Christian Tradition on mõnusalt ümara ja pehme šampanja, millel on samas piisavalt värskust ja puuviljasust ning mis on valmistatud 90% Pinot Meunieri ja 10% Pinot Noir viinamarjadest. Sobib hästi kas aperatiiviks või ka söögi kõrvale. Väga elegantne on Cuvée Prestige 2015 aastakäigušampanja, mis sobib hästi tõelistele nautlejatele. Sobib nii aperatiiviks, toidu kõrvale kui ka peale söögikorda limpsimiseks. Selles joogis on tunda kuivatatud puuviljade aroomi ja värkust. Cuvée on segu 50% Chardonnay, 40% Pinot Meunier ja 10% Pinot Noir marjast ning see šampanja on võitnud 2020. aastal Mondial de Bruxelles´is lausa kuldmedalil.

Šampanjat ja toitu sobitades on hea teada, et šampanjad on üheks paindlikemateks paarilisteks erinevatele toitudele. Kindlasti kaetakse Eesti Vabariigi aastapäeval lauad erinevate suupistetega ning suupistelaua juurde sobib hästi just šampanjat pakkuda. Tavaliselt saavad suupistelaual kokku mitmed erinevad koostisained kalast alates kuni erinevate juustudeni välja ning sellise kombinatsiooni tasub valida just šampanja.

Tegelikult oleks päris põnev katsetada ka seda, kuidas elegantne prantslane meie traditsioonilise kiluvõileiva kõrvale sobitub. Teatavasti ei ole ka Champagne maakonna toidud kõik sugugi mitte liiga peened ja traditsiooniliste toitude hulgast leiab muuhulgas nii meile hästi tuntud kartulit, hapukapsast, aga ka seajalgu.

Suupistevaliku juurde sobib šampanja ideaalselt ja täitsa põnev on katsetada, kuidas šampanja meie kiluvõileivaga hakkama saab.

Seega, kodumaa sünnipäeva lähenedes võib varuda mõned head ja väärikad joogid koduseks tähistamiseks ja sinna juurde valmistada mõnus valik suupisteid. Suupistete puhul varu endale koju erinevaid määrdeid, kala, juustu, ürte ja muud mõnusat ning lihtsa vaevaga saab valmistada endale värvikirevad ja maitsvad suupisted, mis sobivad hästi šampanjaga sobitamiseks.

Veelkord infoks, et kui tekkis soov neid elegantseid šampanjasid oma pidulauale sättida, siis täpsemat infot ja kontaktid leiab SIIT.

Erinevad suupistevõileivad toorjuustuga

Toorjuust on tänuväärne materjal neile, kes armastavaid suupisteid nokitseda. Toorjuust oma kreemise tekstuuriga aitab mitmeid erinevaid lisandeid mõnusaks maitsekoosluseks vormistada. Kui soovid õhulisemat kreemi, sega toorjuust vahustatud koorega. Väga maitsev on ka rohelise herne püree toorjuustuga – see erkroheline mahedamaitseline kreem sobib eriti hästi erinevate kalatoodetega kombineerimiseks.
Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 16 õhukest saiaviilu 4 erinevat suupistet
  • Oliiviõli

Hernekreem

  • 200 g rohelisi herneid sügavkülmast
  • 100 g küüslauguga toorjuustu
  • Veidi soola

Toorjuustuvaht

  • 1 dl 35%-list koort
  • 100 g küüslauguga toorjuustu
  • Suupistete valmistamiseks:
  • Graavilõhet, kalamarja, kappareid
  • Kilu, keedetud vutimune, kappareid
  • Prosciuttot, punaseid sõstraid või pohli, rukolat
  • Röstitud kirsstomateid, pestot

Valmistamine

  • Hernekreemi valmistamiseks keeda sügavkülmutatud herneid soolaga maitsestatud vees 3-4 minutit. Kurna ja jahuta külma vee all. Tõsta köögikombaini või purustajasse ja lisa toasoe küüslauguga toorjuust. Lisa ka veidi soola ja töötle siis kõik ühtlaseks kreemiks.
  • Toorjuustuvahu valmistamiseks vahusta koor koos toasoojaga toorjuustuga kohevaks vahuks.
  • Suupistete valmistamiseks kombineeri hernekreemi kilu, keedetud ja poolitatud vutimunade ja kapparitega või hernekreemi graavilõhe, kalamarja ja kapparitega.
  • Toorjuustuvahuga suupistetele kombineeri toorjuustuvahtu ahjus röstitud kirsstomatite ja basiilikupestoga või prosciuttoviilude, punaste sõstarde ja rukolaga.
  • Viimistle suupisteid värskelt jahvatatud musta pipraga ja nirista üle oliiviõliga.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.