Kodumaa sünnipäeva eel tasub vaikselt sättima hakata. Kleidid ära triikida, püksid viiki ajada ja mõtteid pidulaua katmise suunas mõlgutama hakata. Siin on kaks heeringaga suupistet, sest see pidupäev ilma heeringa ja kiluta oleks nagu jõulud ilma hapukapsa ja verivorstita. Samas on need mõlemad suupisted pisut kosmopoliitset hingust lisaks saanud. Rootsipärane heeringa-munasalat on küll koostisosade poolest nii Eesti kui vähegi olla saab, samas on tegemist Rootsis levinud moodusega, kuidas heeringat serveerida. Teine suupiste on muidu igati eht-Eesti koostisainetest – must leib, hapukapsas, heeringas ja jõhvikad – samas tuleb hapukapsale maitset lisama täiesti eksootiline sriracha kaste. Ja jääb üle ainult üllatuda, kui suurepäraselt see kauge kandi kaste meie hapukapsa ja muude koostisosadega sobib.

Gubbröra ehk rootsi keelest tõlgituna vanamehe seguga näkileivad on mõnus suupisteamps
Särtsakas hapukapsas ja külluslik heeringas. Väga mõnus kooslus!

Rootsi heeringa-munasalatiga (Gubbröra) näkileivad

Gubbröra on lihtne ja samas suurepärase ning ka Eesti köögile omase maitsekooslusega salat, mis algselt pärit Rootsi köögist ja mille nimetus Gubbröra tähendab “vanamehe segu”. Vaatamata pisut omapärasele nimetusele on tegemist igati mõnusa heeringasalatiga, mida Rootsi päritolu arvestades võiks serveerida näkileival. Sobib hästi ka eelseisva Eesti sünnipäeva puhul suupistelauale sättida. Või siis argipäeval niisama maiustada.

Rootsi heeringa-munasalatiga (Gubbröra) näkileivad

Aeg kokku 15 minutes

Koostisosad

  • 3 kõvaks keedetud muna hakituna
  • 200 g VIČI traditsioonilist heeringat tükeldatuna
  • 2 keedetud kartulit tükeldatuna
  • 1 punane sibul hakituna
  • 1 dl paksemat hapukoort
  • 2 sl majoneesi
  • 2 sl heeringamarja või tuubist kalamarja
  • 1 tl sinepit
  • Soola ja pipart
  • Hakitud värsket murulauku ja/või tilli
  • Serveerimiseks näkileiba ja keedetud vutimunasid

Valmistamine

  • Sega kokku muna, heeringas, kartul ja sibul. Teises kausis sega kokku hapukoor, majonees, heeringamari ja sinep. Lisa soola, pipart ja hakitud värsket tilli ja murulauku. Kalla hapukoorekaste salatikomponentidele ja sega läbi. Serveeri näkileival ja kaunista hakitud murulaugu ning soovi korral keedetud vutimuna või keedetud kanamuna viiluga.
Mõnus lihtne suupiste, kus saab heeringas tõeliselt särada

Heeringa ja särtsaka hapukapsaga suupisted mustal leival

Siin astub nüüd üles Aasia köögist päris tšillikaste ehk sriracha kaste. Sobib ka magus tšillikaste või mõni muu terav kaste. Ja tegelikult on see imeline, kui hästi tšillikaste ja meie oma hapukapsas koos tööd hakkavad tegema.

Üllatav ja samas igati hästi töötav kooslus, kus meie hapukapsas on särtsakust juurde saanud särtsakast sriracha kastmest, mis lisab kapsale pisut magusust aga ka mõnusat vürtsikat maitset. Nii hapukapsa erk hape kui ka vürtsikus sobivad imehästi kokku rasvase ja küllusliku rasvase heeringaga.

Heeringa ja särtsaka hapukapsaga suupisted mustal leival

Portsjonit 6

Koostisosad

  • 300 g hapukapsast
  • 2 sl Sriracha kastet
  • 240 g VIČI rasvast heeringafileed tükeldatuna
  • Õhukesi musta leiva viile
  • Võid
  • Serveerimiseks võrseid ja jõhvikaid
  • Värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

  • Määri leibadele võid. Sega hapukapsas sriracha kastmega. Tõsta igale leivaviilule sriracha kastmega segatud hapukapsast. Sinna peale aseta heeringatükk. Viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga ning tõsta suupistetele kaunistamiseks veel võrseid ja jõhvikaid.

Postitus sündis koostöös VIČI-ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.