Eesti Vabariigi aastapäev on lähenemas ja vaikselt võib hakata mõtteid sättima ja kätt harjutama meie Eesti sünnipäevalaua katmiseks, et seda sündmust väärikalt tähistada.

Pidulauale sättimiseks sobivad hästi värvikirevad ja maitseküllased suupisteleivad, kus mustale leivale sätitud rohelise herne- ja peedikreemi ning erinevaid lisandeid. Üsna neutraalse maitsega köögiviljakreemidele sobivad mitmed erinevad lisandid, nii et igaüks võib enda lemmikkombo ise välja töötada. Siin retseptis on lisatud külmsuitsuforelli, kilu ja heeringat, aga kui sa kalasõber ei ole, võid sarnaseid suupisteleibu teha ka suitsukana, singi, seente või ka juustuga. Maitsev, pidulik ja pilkupüüdev jääb see vaagnatäis igal juhul.

Värvilised suupisteleivad mustal leival herne- ja peedikreemiga

Aeg kokku 19 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 6 viilu Eesti Pagari musta leiba

Herne-toorjuustukreem:

  • 200 g sügavkülmutatud rohelisi herneid
  • 100 g toasooja toorjuustu
  • Peotäis värsket tilli või münti
  • Soola ja pipart

Peedi-toorjuustukreem:

  • 1 keskmise suurusega keedetud peet tükeldatuna
  • 100 g toasooja toorjuustu
  • ½ tl mädarõigast
  • Soola ja pipart

Suupistete valmistamiseks:

  • Vürtsikilu fileed
  • Keedetud vutimune poolitatuna
  • Külmsuitsu forelli või lõhet
  • Heeringafileed
  • Värskeid ürte kaunistamiseks

Valmistamine

  • Valmista ette must leib. Selleks rösti kas rösteris või pannil vähese õliga leivaviilud pisut krõbedamaks. Lõika iga leivaviil neljaks.
  • Valmista hernekreem. Selleks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Keeda herneid 4-5 minutit ja kurna siis sõelal ning jahuta külma vee alla. Tõsta herned purustajasse või köögikombaini, lisa toorjuust ja till või münt ning töötle kõik ühtlaseks kreemiks. Maitsesta vajadusel soolaga.
  • Peedi-toorjuustukreemi valmistamiseks tõsta purustajasse tükeldatud keedetud peet ja toorjuust. Lisa ka mädarõigast ja maitsesta soola ja pipraga. Töötle ühtlaseks kreemiks.
  • Kombineeri leib herne-toorjuustukreemi kilu, heeringa või forelli ja vutimunadega. Peedikreemile sobib seltsiliseks sättida heeringat. Kaunista suupisted värskete ürtidega ja viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga.

Eesti Pagar korraldab veebruaris piduliku fotokonkursi ilusamate Mustast leivast tehtud toitude leidmiseks! Konkurss toimub alates tänasest ehk 6. veebruarist vabariigi aastapäevani (6.-24. veebruar), mil kõik on oodatud saatma pilte enda lemmikust retseptist, mis sisaldab Eesti Pagari Musta leiba. Kolm parimat saavad auhinnaks AEGAON Tabula Rasa käekella!


Kuidas osaleda?
– Valmista Eesti Pagari Mustast vormi- või rukkileivast pidulik suupiste, võileib, magustoit või mõni muu toit (nt leivasupp või võileivatort) ja tee sellest foto.

– Lae pilt Eesti Pagari Facebooki Musta leiva postituse alla või oma Instagrami. Lisa #mustleib #eestipagar.


– Jälgi, et Instagrami postitus oleks avalik.
Osaledki loosimises! Loosi läheb kolm AEGAON Tabula Rasa naiste või meeste käekella. Loosimised toimuvad 13.02, 20.02 ja 27.02.
Rohkem infot leiad eestipagar.ee/mustleib

Postitus sündis koostöös Eesti Pagariga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.