Pidulik jõulupärg võib ka taldrikul olla ja nii võidki suitsulõhe ja vutimunadega salati vormistada pidulikuks ja kauniks söödavaks jõulupärjaks. Selliselt serveeritud salat kaunistab iga pidulauda ja salatit võid serveerida nii portsjoniteks jaotatuna või siis suuremal vaagnal või taldrikul, kust igaüks endale paraja portsu ette tõsta saab.
Tegelikult võib siin salatis kasutatavate koostisainete kasutamisel olla üsna loov. Kes fenkolit ehk apteegitilli ei armasta, võib selle lihtsalt ära jätta. Külmsuituslõhe asemel võib kasutada krevette või siis hoopis õhukest toorsingi viilusid. Vutimuna asemel keedetud kanamuna sektoreid jne. Lase oma fantaasial lennata ja tee täpselt enda maitsele sobiv pilkupüüdev jõulupärg.
Suitsulõhe ja vutimunadega jõulupärg
Koostisosad
- 1 väiksem fenkol ehk apteegitill õhukeste viiludena
- 2 avokaadot tükeldatuna
- 300 g kurki õhukeste viiludena
- 200 g rediseid õhukeste viiludena
- 1 šalottsibul õhukeste poolratastena
- 6 keedetud vutimuna poolitatuna
- 300 g külmsuitsulõhet õhukeste viiludena
- 150 g toorjuustu toasoojana
- Laimimahla
- Hapukoort
- Veidi mädarõigast
- Oliiviõli
- Värsket tilli ja mikrovõrseid
- Kalamarja
- Salatirohelist
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Kui sul on kodus mandoliin, viiluta fenkol, redis ja kurk mandoliiniga. Kui ei ole, kasuta teravat kööginuga, et hästi õhukesed viilud lõigata. Tõsta viilutatud fenkol kaussi ja pigista peale ühe laimi mahl. Lisa ka soola ja jäta mõneks ajaks marieerima. Tükelda avokaado ja piserda avokaadot laimimahlaga.
- Sega toasoe toorjuust ühtlaseks ja lisa siis mädarõigast, hapukoort, soola ja pipart.
- Säti suuremale taldrikule esmalt veidi salatirohelist. Sinna peale tõsta nõrutatud fenkol, šalottsibul, kurk ja redis. Lisa ka avokaado. Jaota toorjuustukreem lusikatäite kaupa laiali. Keera suitsulõhe viilud rulli ja tõsta need taldrikule, lisa ka poolitatud vutimunad ja kalamari. Piserda koostisaineid oliiviõli ja soola ning pipraga. Kaunista värskete tilliokste, mikrovõrsete ja kalamarjaga. Serveeri kohe.
Retsept ilmus 2021. aasta viimases Toit&Trend ajakirjas.
Vasta