Kuumaõhufritüürid tunduvad olevat viimase aja üks suuremaid köögihitte. Ma ise olen muutunud aastate jooksul pisut ettevaatlikuks igasuguste uute vidinate suhtes sest neid trendikaid köögimasinaid on palju olnud, mis hiljem oma vääritu koha kusagil keldris või garaažis leiavad. Ajutiselt ülevihisevaid köögitrende on lihtsalt olnud piisavalt, et muutuda pisut skeptiliseks. Samas loomulikust uudishimust lähtudes mõtlesin siiski katsetada, kui Philips mulle oma Airfryer Smart XXL katsetada pakkus. Tõenäoliselt olen üks viimaseid inimesi, kellel seni veel kuumaõhufritüür puudus.

Mõnusalt krõbedad ja seest mahlased kanatiivad valmivad vaid loetud minutitega

Olen nüüd veidi saanud katsetada ja tuleb tunnistada, et meeldivalt üllatunud. Kui mul eelnevalt tekkis küsimus, et mida see lisavidin teeb sellist, mida mu üsna hea funktsionaalsusega ahi ei teeks, siis päris mitu lisaeelist võib kuumaõhufritüürile juurde loetleda. Üks on kindlasti kiirus. Nupulevajutus ja ei mingit soojenemist. Siin allpool retseptina toodud vürtsikad kanatiivad said mul valmis 14 minutiga. Teisalt tulemus. See seest mahlane ja pealt krõbe täiusliku tekstuuriga liha nii kiire küpsetusajaga oli samamoodi üllatus.  Alguses tekkis mul isegi oht toite üle küpsetada, sest ma ei tulnud selle peale, et fritüür nii tõhus ja kiire on. Kindlasti võib välja tuua ka kasutusmugavuse ja ohutuse. Sellisel kujul on oluliselt ohutum sooja toitu teha. See viimane eelis sobiks hästi lastega peredele, kus pere noorimad saaksid ohutult endale toitu valmistada või soojendada. Plussiks ka see, et ahi lülitab end ise välja, seega ei ole ohtu, et tuisupead lapsed ahju sisse unustavad. Liigse rasva väljaküpsemine oli ka päris tõhus. Näiteks needsamad kanatiivad ei ole just liiga rammus liha, aga sellegipoolest suutis küpsemise ajal välja nõrguda arvestatav hulk rasva. Seega veel üks plusspunkt. Eriti enne rannahooaega.

 Airfryer Smart XXL mudel on müügil Euronicsi poodides.

Kuumaõhufritüüri kasutamisel võid küpsetustemperatuuri ja aja ise määrata, aga kui mõistus peaks otsa saama, siis on tegelikult automaatrežiimid ka olemas, mis võiks just lastele lihtne ja turvaline lahendus olla. Et kui on ikka friikaid vaja teha, siis valid köögiviljade ikooni, mitte kana.

Siin on grillimiseks lisavarustus, mis võimaldab kuumaõhufritüüris grillida toas ja aasta ringi

Fritüüriga võib edukalt ka grillida. Olemas on spetsiaalsed tarbed, kus nii grillrestid kui fritüürile sobivad vardad. Nii et tänu neile tarvikutele võib grillihooaeg kesta edukalt läbi aasta ja ilmaoludele vaatamata.

Toitude nimekiri, mida fritüüris teha saab, on pea lõputu. Friikad, köögiviljad, liha, kala, pelmeenid, küpsetised jne. Ehk siis lase vaid fantaasial lennata ja katseta. Tulemus võib vägagi üllatada ja positiivses võtmes.

Nagu eelnevalt mainitud, tegin mina fritüüris esmalt vürtsikaid kanatiibu, mis on mõnus näputoit ja suupiste. Teiseks tegin juustuga täidetud ja peekonisse keeratud jalapenosid. Samamoodi särtsakas ja maitsev suupiste, mis sobib hästi sõpradega jagamiseks.

Vürtsikad kana pooltiivad

Küpsetusaeg 30 minutes
Marineerimiseks vajalik aeg 2 hours
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 kg kana pooltiivaotsi
  • 2 küüslauguküünt purustatuna
  • 1 tl suitsutatud paprika pulbrit
  • 1 tl cayenne´i pipart
  • 1 sl vedelat mett
  • 1 sl oliiviõli
  • 1 tl soola

Valmistamine

  • Patsuta kana pooltiivad kuivemaks ja tõsta kaussi. Sega omavahel purustatud küüslauk, suitsutatud paprika pulber, cayenne´i pipar, mesi, õli ja sool. Kalla marinaad kanatiibadele ja sega läbi. Jäta paariks tunniks maitsestuma.
  • Tõsta kanatiivad kuumaõhufritüüris restile. Jälgi, et kanatiivad oleksid eraldi, mitte üksteise otsas kuhjas. Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Keera siis tiivad ümber, alanda kuumust ja küpseta 180 kraadi juures veel 4-5 minutit. Serveeri kohe ja paku juurde sobivat kastet – hästi sobib siia juurde magus tšillikaste, adžika, sriracha vm kaste.
Peekonis ja juustutäidisega jalapenod on meil ühed lemmikud

Juustuga täidetud jalapenod peekonis

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 8 jalapenot poolitatuna
  • 100 g sinihallitusjuustu või fetajuustu
  • 8 hästi õhukest peekoniriba mina kasutasin Ameerika peekonit

Valmistamine

  • Poolita jalapeno ja õngitse välja seemned. Täida jalapenod tükikese juustuga ja keera peekoniriba sisse. Tõsta kuumõhufritüüri restile. Küpseta 200 kraadi juures 8 minutit.

Retsept sündis koostöös Philipsiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.