Jaanipäev on kohe käes ja vaatamata sellele, et erakordselt kuiv juunikuu on jaanilõkke tegemise suure küsimärgi ja tuleohu valgusesse osutanud, et jää jaanipäev ka sel aastal tähistamata. Nii on! Ja sellise kuumusega on teisalt mõnus vaid hetkeks kustuva päeva hääbumist ja siis peatset taasärkamist jälgida. Päikeseloojangud ja -tõusud on praegusel ajal ilusad. Neid olen oma maakodus mitmel ööl jälginud. Tuppa paistev kuma viib lihtsalt une ära. See valgete ööde aeg on praegu võrratu!

Nii, nagu paljudes kohtades tuleb sel aastal veidi jaanilõkke idee ümbermõtestada, on samamoodi olnud juba mitmel aastal muutumises ka jaani- või üldisemalt suvejookide teema. Kui muidu tähendas pahatihti ka üsna lustakat joomapidu, siis praeguseks on järjekindlat kasvutrendi näitamas ka alkovabade jaaniõhtuks sobivate jookide kategooria, mis võimaldab rahulikult nii autorooli istuda kui ka klaari pilguga jaaniõhtul osaleda.

Fassbrause erineva maitsega kokteilid on valmistatud naturaalselt kääritatud õllest ja marjamahladest.
See sari on saanud minu poegade lemmikuks, pakkudes alternatiivi tavalistele suhkrurikastele limonaadidele.

Jaani- või suvejooke valides on tänu A. Le Coq valikule võimalik leida erinevaid maitse-eelistusi kõigile. Ükski õllesõber ei pea jääma maitsenaudinguta või tegema mööndusi maitsetes. Olles ise pigem tagasihoidlik õllesõber, olen endalgi üllatuseks avastanud, et kuumal päeval ja janu kustutamiseks võib hea alkovaba õlu olla igati kohane jook. Kindlaks lemmikuks on saanud A. Le Coq alkovaba IPA, mis on mõnusalt humalane ja tsiruseliste nüanssidega hele kerge õlu, mille valmistamisel on kasutatud mitmeid eri sorti humalaid.

Kogu see alkovabade jookide valik laseb õlut ja õllekokteile nautida kasvõi hommiku- või lõunasöögi kõrvale või siis autorooli minnes. Maitsetes allahindlust ei tehta.

Käies A. Le Coqi kutsel nende tehases ja üliägedas õllemuuseumis külas, oli muuhulgas õllemeister Lauri Lippinguga juttu sellest, miks võiks eelistada alkovabasid õlusid ja milline on nende tootmisprotsess. Alkovaba õlu puhul võib olla kindel, et joogis on alles kõik ka tavaõlus olevad käärimisprotsessi käigus tekkinud vitamiinid ja mineraalid. Eemaldatud on vaid alkohol ehk siis alkovaba õlle tootmisel on üks lisaprotsesses vaja läbida. Õlus on olemas ka õlledele iseloomulik värskus ja kosutus ja tänu kraadide puudumisele sobib see ka trennijärgseks või kasvõi töö juures lõunasöögi kõrvaseks joogiks.

A. Le Coqi tehast külastades sai maitsta erinevaid selle suve alkovabade jookide kollektsiooni kuuluvaid janukustutajaid

Alkovaba õlu on hea janukustutaja ja aitab energiavarusid kergelt taastada tänu oma naturaalsele koostisele ja kääritusprotsessile. Lisaks on alkovabas õlus ka vähem kaloreid. Näiteks on kasvõi sellesamas alkovabas IPA-s 1 dl 26 kcal, samas kui alkoga variandis võib sama näitaja umbkaudu poole suurem olla. Nii et ka talje paisutamise patust on alkovaba õlu prii.

A. Le Coq tootmist külastades sai tootmise mahust aimu, kui saime koos õllemeister Lauri Lippinguga suurte õlletankide peale ronides nautida imelist vaadet üle Supilinna
Tartusse sattudes võib külastada A. Le Coqi õllemuuseumi. Hästi lahe interaktiivset ja informatiivset igakülgset infot õlletootmise kohta pakkuv külaskäik.
Siin on näha vanad õlletootmistankid.
Õllemeister Lauri Lippand andis meile õlletootmise protsesse tutvustades maitsta ka erineva õlletootmise etapi saaduseid. Väga põnev!

Omaette teema on toidu ja joogi sobitamine, sest ükski grillpidu ei möödu ka toiduta.

Kuidas toitu ja õlut sobitada?

Õllesommeljee Kristjan Peäske sõnul võib toidu ja joogi sobitamisel lähtuda järgmistest soovitustest.

Sobitamine lähtub põhimõttest, et toidust tuleb otsida samu maitseid, mis on ka õlles. Kerge toit sobib kergemate õlledega, nüansirikkam roog vajab aga komplekssemat jooki. Rasvarikas toit eeldab tugeva maitse ja suurema alkoholisisaldusega õlut. Ainus erand on see, et mõru ei sobi mõruga. Mõru toit vajab puuviljast jooki.

MAITSETE KULDREEGLID ÕLU JA TOIDU SOBITAMISEL

Soolane toit – puuviljane või happeline õlu, nt Ale

Vürtsikas toit – mõrkjas või kerge õlu, nt IPA, hele lager

Hapukas toit – happelisem või mõrkjam õlu, nt pilsner, IPA

Magus toit – magus õlu, nt porter

Kerge toit – kergem õlu, nt hele lager

Nüansirikkam toit – laia maitsebuketiga õlu, nt nisuõlu

Rasvarikas toit – tugeva maitse ja suurema alkoholisisaldusega õlu, nt stout.

Näitena võib tuua, et A. Le Coq Premiumi juurde sobivad olemuselt kergemad road aga ka BBQ-liha ning vürtsikad Aasia ja Mehhiko road.

Nisuõlle König Ludwig  juurde sobivad samas hästi grillitud kala ja kana, Viini šnitsel ja erinevad salatid, näiteks klassikaline Caesari salat.

Postitus sündis koostöös A. Le Coq´iga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.