Sügis on lisaks õuntele, seentele ja ploomidele ka meie metsa pärlite ehk pohlade aeg. Need hapukad marjad on ideaalsed kookides kasutamiseks, mängides magusates toitudes just selle mõnusa hapuka tasakaalustajana, mis isegi minusugusele suhteliselt kehvale magusasõbrale magusad toidud ja koogid vastuvõetavaks aitab muuta. Beseekiht on siin koogis siidine ja luksuslik lisand hapukale pohladest vahekihile ja koogile omamoodi kohevaks krooniks.

Selles koosluses meeldib mulle koogipõhjas kasutada kaerajahu. Natuke rustikaalsem ja kergelt magusa alatooniga kaer sobib siia kooslusesse ideaalselt. Soovi korral võid kasutada ka nisujahu, speltajahu või täistera nisujahu, sest iga kooslusega jääb selle koogi koondmaitse veidi erinev. Minu lemmikuks on  igal juhul saanud kaerajahust põhi.

Beseekattega pohlakook kaerajahust põhjal

Aeg kokku 50 minutes
Portsjonit 12

Koostisosad

Põhi:

  • 3 dl kaerajahu
  • 100 g võid
  • 1 dl rafineerimata roosuhkrut
  • Näpuotsaga soola
  • Vajadusel veidi vett

Pohlatäidis:

  • 300-400 g pohli
  • 1-1,5 dl pruuni suhkrut
  • 1-2 sl tärklist
  • Veidi vett

Beseekate:

  • 4 munavalget
  • Näpuotsaga soola
  • 1 dl suhkrut

Valmistamine

  • Valmista esmalt koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis kaerajahu, suhkur, või ja sool ühtlaseks. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa veidi külma vett ja töötle, kuni moodustub ühtlane tainapallike. Suru tainas ca 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale ja küpseta 180-200 kraadi juures kümmekond minutit, kuni taina pind on kuiv, kuid mitte pruunistunud.
  • Valmista täidis. Tõsta potti puhastatud pohlad ja suhkur. Võid lisada ka veidike vett. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel mõned minutid. Võid lusikaseljaga marju veidi katki suruda. Sega tärklis väikese kogusega veega ja kalla siis marjadele juurde. Sega kuumutades seni, kuni mass pakseneb paksu kisselli paksuseks, mis ei voola laiali. Tõsta pliidilt, jahuta täidist veidi ja laota siis eelküpsetatud koogipõhjale.
  • Beseekihi jaoks vahusta munavalged koos soolaga ja kui need hakkavad vahustuma, lisa pidevalt edasi mikserdades suhkur. Töötle vaht läikivaks ja tugevaks.
  • Tõsta munavalgevaht pohlakihi peale, laota ühtlaselt laiali ja küpseta 150 kraadi juures mõnikümmend (20-30) minutit, kuni besee pind on kergelt pruunistunud.
  • Keera ahjust kuumus ära ja jäta kook lahtise ahjuuksega veel mõneks ajaks ahju.
  • Lõigates kasuta vette kastetud nuga, mis ei lõhu beseed ära.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.