Ma armastan suvist aega tema lihtsuse võlus ja maitsete eheduses. Suvisel ajal oma maakodu köögis toimetades elan ma justkui täiesti teises maailmas võrreldes muu ajaga linnakodus olles. Suvi ja maaelu tingivad selle, et eelistatud on maitsed oma lihtsuses ja eheduses. Ei mingeid erilisi trikitamisi ja põnevaid toite. Kui värske kapsas ja kartul on käepärast, sauna tagant saab tuua värsket tilli ja kalamehelt samal päeval püütud värsket kala, siis tulebki see lihtsalt kõik kokku minimaalse sekkumisega üheks suveõhtuseks toidukorraks vormistada.
Praetud ahvenafileed, värsked kartulid võiga, kurgisalat, suviselt magusad tomatid – mida sa hing sellistel hetkedel oskad veel ihata! |
Ahven on üks minu lemmikuid oma puhta maitse ja magusa lihaga. Ahvenat võib usinam kalapuhastaja fileerida ning siis võis ja õlis krõbedaks praadida või…. |
…võtta lihtsalt sisikond välja, soomused maha ja siis pannile. Maitsev ja mõnus on ahven igal juhul. |
Kohaliku kalamehe käest toodud mõnusad ahvenapurakad otse hommikusest saagist |
Kala, teatavasti, tahab midagi mõnusat sinna kõrvale. Suvisel ajal ja värskete kartulitega on meie pere üheks lemmikuks saanud kartulite valmistamise moodus, mida olen hakanud nimetama võiga aurutatud kartuliteks. Ehk siis teisisõnu on meetod kusagil praadimise ja aurutamise vahelisel hallil alal ja annab tulemuseks mõnusad kartulid, mis oma tekstuurilt on keedetud kartuli ja ahjukartuli vahepeal. Või ja till ainult täiendavad kartulite kesksuvist maitset. Juurde sobib lisandiks pakkuda värske kurgi-tilli salatit hapukoorega, kodujuustukastet või ka NEID praetud värske kapsa lohkusid (minu tõeline suvelemmik).
Suvisel ajal, nagu ka käesolevast postitusest selgub, on minu jaoks köögi baasvarustuses pakk võid (soovitavalt võimalikult suur), sool, pipar ja värske till otse peenra pealt. Suurt rohkemat ei olegi vaja. Lihtne elu ja puhtad maitsed!
Või ja tilliga aurutatud kartulid
4-6-le
ca 1 kg noori kartuleid, poolitatuna
50 g võid
0,5 dl vett
meresoola
tillivarsi ja hakitud värsket tilli
2-3 küüslauguküünt, viilutatuna
Sulata pannil keskmisel kuumusel või. Lisa pannile küüslauk, tillivarred ning värsked kartulid ning kuumuta mõni minut. Puista peale soola. Kartulite panniga kokkupuutuv külg võib kergelt kuldseks muutuda. Kalla siis peale vesi, sega läbi ja alanda kuumust. Kata pann kaanega ja lase vaiksel kuumusel aurutuda. Sega kartuleid mõned korrad. Hauta, kuni kartulid on pehmed. Puista peale värsket hakitud tilli ja serveeri kohe. Kui pannile on jäänud kastet, kalla ka see kartulitele peale.
Retsept sündis koostöös kohaliku kalamehe Arnoga, kelle käest ikka värsket kala saab 😉
Vasta