Tatra-bataadiburgerid

Esileht / Määramata / Tatra-bataadiburgerid

Bataat ja tatar on väga matsev ja samas hästi tervislik kooslus. Sellisesse burgerisse saab tatra ära peita ka nende jaoks, kes muidu suured tatra fännid ei ole või siis, vastupidi, tatrafännid saavad veel ühe nipi, kuidas lisaks pudrule ja salatile veel tatart süüa.

Miks tatart tasuks süüa? Tatras sisalduv taimne valk on rikas oluliste aminohapete poolest ning tatras on kõrge on asendamatu aminohappe lüsiini sisaldus. Tatrajahu valk sarnaneb oma omadustelt väga nisujahu gluteenile ning on seepärast üheks enam soovitatavakse toiduaineks tsöliaakiahaigete gluteenivabades dieetides. Võrreldes riisi ja hirsiga on tatras rohkem asendamatuid aminohappeid ehk siis tatras on olemas kõik inimesele vajalikud kaheksa aminohapet.. Tatras on kõrge kaaliumi, magneesiumi, fosfori, raua ja tsingi sisaldus. Lisaks sisaldab tatar B-grupi vitamiine. Tatras on ka bioflavonoide ja ka oomega-3 rasvappeid. Tatral on vererõhku ja vere kolesteroolitaset alandav toime. Kõige väiksem on naatriumi ja koobalti sisaldus. Seda võiksid tähele panna soolase toiduga liialdavad eestlased. Oluline on, et tatar sisaldab 1-6% P-vitamiini – flavonoidi, mida kasutatakse külma- ja kiirituskahjustuste korral ning sarnaneb oma toimelt paljuski vitamiin C-ga.
Tatratangust toitude seedimisel jõuab glükoos verre pika ajavahemiku vältel, mistõttu on tatar üks neist toiduainetest, mis aitab veresuhkru taset pika aja jooksul stabiilsena hoida.

Maitsvad ja mõnusad bataadi-tatraburgerid sobivad hästi neile, kes vegantoitumise sõbrad. Magus bataat koos tatrahelvestega on aga kooslus, mis toimib üllatavalt hästi ja on kindlasti avastamist väärt. Neid burgereid võid nautida kas niisama, saia-leiva vahel või ka näiteks salati lisandina.
Mina valmistasin bataadi-tatraburgerid ahjus ehk siis lisaõli kasutamata. Kes aga soovib, võib loomulikult neid ka pannil praadida. Aja jooksul olen ise hakanud sarnaseid pätsikesi just ahjus tegema – saab korraga terve plaaditäie valmis teha, täiendavat rasvainet lisama ei pea ning ei ole ka probleemi, et praadides burgerid laiali lagunevad.

6-8 burgerit
Valmistamisaeg: ca 1 tund
Ca 500 g bataati, koorituna
Jahvatatud paprikat ja tšillit
3 dl tatrahelbeid + 5 dl keeva vett
2 sibulat, hakituna
3 küüslauguküünt, hakituna
1-2 tl jahvatatud vürtsköömneid
Soola ja pipart
Oliiviõli
Soovi korral tatra- vm jahu pätsikeste vormimiseks
Serveerimiseks kuklit või saia ja muid meelepäraseid lisandeid.
Laota tükeldatud bataat ahjuplaadile. Piserda oliiviõli, soola, pipra, jahvatatud paprika ja tšilliga. Sega läbi ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20-30 minutit, kuni bataat on läbi küpsenud. Tõsta köögikombaini või purustajasse ja töötle ühtlaseks.
Kalla tatrahelvestele peale 5 dl keeva vett, kata kaanega ning jäta ca 10  minutiks hauduma. Kuumuta pannil õli ning prae keskmisel kuumusel sibulat mõned minutid. Lisa küüslauk ja hauta mõne minuti jooksul läbi.
Sega omavahel bataadipüree, haudunud tatrahelbed ja praetud sibul ning küüslauk. Maitsesta segu soola, pipra ja jahvatatud vürtsköömnetega. Vormi käte vahel või suru ümarasse vormi paraja suurusega burged. Tõsta õliga piserdatud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Piserda burgereid ka pealt õliga. Soovi korral võib burgereid jahu sees veeretada. Küpseta ahjus 180-200 kraadi juures ca 15-20 minutit, kuni burgeritele hakkab tekkima kuldne ja krõbe pealispind. Serveeri soojalt.

Retsept ilmus 2017. aasta aprillikuises Oma Maitse ajakirjas.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.