Kihiline porgandikook toorjuustukreemi ja Kreeka pähklitega

Esileht / Määramata / Kihiline porgandikook toorjuustukreemi ja Kreeka pähklitega

Kes kunagi oma elus saanud maitsvat ja mahlast porgandikooki, see teab, millisest võrratust suutäiest jutt käib. Mahlane ja kohev kihiline porgandikook vaheldumisi kreemise siidja kreemiga seltsiks krõmpsuvad külluslikud pähklid. Kõik maitsed toimivad kui täiuseni lihvitud mitmehäälne koorilaul või laitmatult ühes rütmis hingav kordeballett. Ilus ja nauditav! Kusjuures porgandikooki naudivad sageli ka need, kes ühes lauses kõlava porgandi ja koogi mainimise peale esialgu õlgu võdistavad.

Pikka aega olin arvamusel, et ühe kihilise porgandikoogi tegemine on kindlasti pea kogu päeva sisustav ettevõtmine, Ikkagi neli kihti ja siis lisaks veel vahekihtide kokkuladumine vaheldumisi jahutamiste ja vahustamistega. Vahel on siiski hea, kui tegelikkus tunduvalt lihtsamaks ja kättesaadavamaks osutub. Nagu näiteks selle kihilise porgandikoogi puhul, kuhu sai mahutatud kokku pea pool kilo porgandit. Maitses imehästi! Valget jahu siin koogis ei kasutanud üldse, magusa alatooniga kaerajahu kombineeritud täistera-nisujahuga sobivad siia kooki hoopis paremini.

400 g värsket porgandit, koorituna ja peene riiviga riivituna
2 dl DanSukkeri pruuni Demerara suhkrut
150 g võid, toasoojana
4 muna
3 dl Graham jahu ehk täistera nisujahu
2 dl kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl söögisoodat
1 tl soola
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 – 1 tl jahvatatud kardemoni
ühe apelsini riivitud koor
150 g röstitud ja hakitud Kreeka pähkleid
Toorjuustukate:
400 g maitsestamata toorjuustu
1 dl DanSukkeri eriti peent suhkrut või tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
veidi sidrunimahla

Vahusta toasoe või koos suhkruga. Lisa ükshaaval munad (mikserda esmalt üks muna või-suhkrumassi sisse ja alles siis lisa järgmine). Sõelu kaussi juurde jahud, küpsetuspulber, sooda, sool, kaneel ja kardemon. Sega läbi ja sega siis tainas porgandi, riivitud apelisnikoore ja umbes poolte hakitud pähklitega. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ja õliga määritud ahjuplaadile. Laota tainas ühtlase kihina ahjuplaadil laiali. Ahjuplaadil küpsetamine on lihtsam ja kiirem moodus. Aseta tainas eelkuumutatud ahju 160-170 kraadi juurde umbes 35-40 minutiks. Kui aga soovid ümmargust kooki, siis küpseta lahtikäivas koogivormis tainas neljas osas. Ümmarguse koogi puhul on siis tulemus selline nagu pildilt näha. 

Peale ahjust võtmist jahuta kooki jahutusrestil. Keera jahtunud kook teisele ahjuplaadile kummuli ja eemalda ettavaatlikult küpsetuspaber. Lõika kook neljaks võrdseks ruuduks.
Valmista toorjuustukate. Selleks vahusta toasoe toorjuust koos suhkru, vanillisuhkru ja sidrunimahlaga ühtlaseks kreemiks. Aseta esimene koogikiht taldrikule või koogialusele ja määri sellele umbes neljandik kreemist. Korda samaiga kihiga. Viimasele kihile puista peale veel hakitud pähkleid. 

Selline kook säilib väga hästi mitu päeva. Porgand ei lase koogil kuivada ja ka teisel ning kolmandal päeval maitseb porgandikook väga hästi ja mahlaselt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.