See ploomitartaleti retsept on ilmselgelt perenaise päästja, kui on vaja midagi magusat hästi kiiresti ja lihtsalt valmistada. Kooslusest ploom ja martsipan ei ole vist mõtet pikemalt pajatada. Lühidalt öeldes on tegemist täiesti vastupandamatut kooskõla moodustava duoga. Veidike Vana Tallinna likööri ja pähkleid veel lisaks ning lihtne kuid toimiv hurmurküpsetis ongi valmis.
Minu versiooni puhul oli tegu väikeste tartalettidega, millele saab sättida ühe suuremat sorti ploomipooliku. Sama kooki samade koostisosadega võib teha ka suures vormis.
küpsetusmartsipan on küpsetamiseks parim, sobib ka tavaline mandlimartsipan)
küpsetusvormist umbes 1 cm suurema läbimõõduga kettad. Lõika ploomid pooleks ja
eemalda kivi. Tainarattad aseta õlitatud küpsetusvormi põhjale ja külgedele,
taina peale tõsta martsipanist lõigatud rattad, millele aseta kummuli poolik
ploom. Sega omavahel hakitud mandlid,
suhkur ja liköör, saadud segu puista ploomidele peale.
Küpseta ca 180-200
kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni ploomid on läbi küpsenud ning tainas
kuldne. Puista peale tuhksuhkrut ning serveeri koos vaniljekastme või -jäätisega.
Retsept ilmus Eesti Päevalehe Veinilehes
Vasta