Esmalt pean taaskord tunnistama, et eriti suvisel hoidistamise ajal on mul kirg osta venekeelseid toiduajakirju. Üldjuhul võib olla üsna kindel, et suur osa ajakirja sisust on pühendatud hoidistamisele ja hoidistada sealpool piiri juba osatakse. Mulle ääretult meeldib Vene köögi komme pista sajal erineval moel purki erinevaid köögivilju ning hoidiste variatiivsus ulatub palju-palju kaugemale kui meil põhiliseks repertuaariks olevad marineeritud kurgid-kõrvits-seened.

Ühes sellesuvises venekeelses ajakirjas hakkas mulle silma purkitehtud hoidis, mida tituleeriti Zamorskaja baklažannaja ikra‘ks ehk siis eestikeeli meretagune baklažaani-ikra
Retsepti süvenedes tundus see kooslus väga ahvatlev ja sisetunne ei vedanud alt. Kõik, kes on proovinud, on andnud sellele hoidisele vaid maksimumpunkte. Tööd ja tegelemist see purkipandud meretagune mögin ju veidi nõuab ehk siis metoodika on sarnane ratatouille’i valimistamisega (ehk siis esmalt tuleb köögiviljad kõik eraldi läbi praadida), aga julgen kinnitada, et purki avades saate kinnitust, et see väike lisaaeg köögis pliidi taga on peenraha selle supermõnusa tulemusega võrreldes.
Töö käigus tegin mõned täiendused algretsepti ning nagu ennegi on juhtunud ei suutnud vastu panna kiusatusele lisada veidi tšillit, vürtsköömneid ning maitsete tasakaalustamiseks ka tiba suhkrut.

1 kg baklažaane
1 kg paprikat (soovitavalt turul müüdavat varianti, just selliseid kirjusid, nagu pildil näha)
1 kg tomatit (võimalikult küpseid)
500 g sibulat
500 g porgandit (võib ka ära jätta)
2-3 küüslauguküünt
0,5-1 dl õli (mina kasutasin pigem vähem)
Äädikat maitse järgi
Soola ja pipart
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tšillipipra kauna peeneks hakituna
2 spl (või maitse järgi) suhkrut või mett
Balkažaanid tükeldada ning praadida õlis. Tõsta kõrvale.
Paprika puhastada seemnetest, tükeldada ning praadida õlis, tõsta baklažaanide
juurde kõrvale. Sibul hakkida ja hautada õlis kuldseks, lisada riivitud porgand
ning hakitud küüslauk (ja hakitud tšillipipar). Praadida veel paar minutit.
Tomatid pista kuuma vette ja eemaldada nahk. Sisu hakkida ning hautada õlis.
Tõsta baklažaanide juurde. Suure poti põhja kallata õli, sinna lisada kõik
läbipraetud köögiviljad, maitsestada soola ja pipraga (ja soovi korral
vürtsköömnete vm meelepärase maitseainega) ning hautada keskmisel kuumusel
30-40 minutit. Lõpus lisada veel äädikas, suhkur ja maitsestada veel lõplikult.
Steriliseeritud purgid sulgeda õhukindlalt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.