Hiina lainel: Gong Bao Ji Ding ehk kana Sichuanipäraselt

Esileht / Määramata / Hiina lainel: Gong Bao Ji Ding ehk kana Sichuanipäraselt

Elamusterohke ja muljetetihe reis Hiinasse on lõppenud. Pikemad reisimuljed kindlasi ka blogisse tulemas, ga aesialgu tuleb mälu- ja fotopilte sorteerida, et oluline ebaolulisest eraldada.
Kaks nädalat ainult pulkadega söömist, ilma igasuguste piima- ja saiatoodeteta, erakordselt vürtsika toidu poolest tuntud Sichuani maakonnas. Toiduelamusi jagus igasse päeva.

Sichuani maakonna üks tuntumaid toite on Gong Bao kana, mis saanud nime ühe Quing dünastia kuberneri järgi. Tänu oma seotusele poliitikaga, oli kultuurirevolutsiooni ajal selle roa nimetus poliitiliselt ebakorrektne, kuigi maitses ikkagi häbematult hästi.  Gong Bao kana häädusest sain aimu kümmekond aastat tagasi, kui sagedamini Prahasse sattusin ning kus meie maja lähedal üks Vietnami tädi oma putkas imemaitsvat Gong Bao kana valmistas. Nii maitsvat, et lasin seda vahel Eestisse tuua, soendasin selle üles ja nautsin.
Seekord maitsesime loomulikult ka kohapeal valmistatud Gong Bao’d, mis oli, muide, tehtud lootosetükkidega. Originaali tagaajamine seega on üsna keeruline ja julgen lubada, et ka see, veidi lihtsustatud variant, on hästi maitsev ja tõenäoliselt võib kohe lisaportsuga arvestada.
Nii, nagu suurema osa wokil valmistatud toitudega, tuleks siin ettevalmistused eelnevalt ära teha, kõik ained kättesaadavasse kaugusesse asetada ja siis kiirelt mõne minuti jooksul lõpptulemus vormistada. Retsept on kohandatud Bobby Chinni Cafe Asia saatest, mis keskendus Chengdu linna kulinaariale (sealtsamast algas ka meie retk).



Vaja läheb:
500 g kanafileed
3-4 küüslauguküünt
pöidlasuurune jupp värsket ingverit
peotäis rohelist sibulat
paras sorts maapähkliõli
peotäis kuivatatud tšillisid
1 tl terveid Sichuani pipraid (saadaval nii Piprapoes kui ka Umami.ee lehelt)
75 g röstitud maapähkleid
Marinaad:
2 tl light sojakastet
1 tl Shaoxingi riisiveini (Tallinna Kaubamajas saadaval, sobib asendada ka kuiva šerri või kuiva valge veiniga)
1 tl kartulitärklist
1 spl vett või puljongit
Kaste:
1,5 spl  suhkrut
1 tl kartulitärklist
1 tl tumedat sojakastet
1 tl heledat sojakastet
3 tl riisiäädikat (võid asendada ka veiniäädikaga)
1 tl seesamiõli
1 spl vett või puljongit
Sega marinaadiained. Tükelda kanafilee ning sega marinaadiga. Jäta ca 20 minutiks marineeruma.
Koori ja lõika viiludeks ingver ja küüslauk. Haki roheline sibul ning tükelda tšilli väiksemateks tükkideks.
Sega kausis kastme komponendid.
Kuumuta pannil 2 spl õli, kuid ära lase liiga kuumaks (suitseda ei tohi). Prae mõned sekundid Sichuani pipraid ja tšillisid, et õli saaks maitsestatud. Liiga kaua ei tohiks praadida, siis kõrbevad maitseained ära.
Lisa kanafilee tükid ning prae läbi pidevalt segades.

Kui kanafilee on muutnud värvi, lisa ingver, küüslauk ning roheline sibul.  Prae, kuni kana on läbi küpsenud.

Kalla peale kaste ning lase pakseneda.

Kui kaste on paksenenud ja läikivaks muutunud, lisa pähklid ja sega.
Serveeri koheselt koos aurutatud riisiga. Ja sööma peaks seda ikka pulkadega, siis on maitse palju õigem.

Kui väga vürtsise toidu sõber ei ole, vähenda julgelt tšillipipra kogust või kasuta värsket tšillit kuivatatud kaunade asemel.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.