Õrnsoolalõhe

Esileht / Määramata / Õrnsoolalõhe

Kõikidele kalasõpradele hästi sobiv et mitte öelda kohustuslik toit. Tuntud ka graavilõhe nime all, kuid keeleasjatundjad on soovitanud eestipärast varianti kasutada 🙂

Meil küpseb väikeste vaheaegadega ikka külmkapis mõni ports mõnusat värske maitsega lõhefileed. Hea vahel salatisse panna, röstsaiale sättida, ürdiõliga soojaks lasta, niisama külmkapist mööda minnes ampsata, pidulauale suupisteid nokitseda jne.
Arvestades seda, kuivõrd lihtsa vaevaga valmib, siis tasub ette võtta küll.
Vaja läheb:
0,5 kg lõhefileed (seda tasub teha ainult väga värskest kalast)
1 – 1,5 spl helbelist meresoola (kasuta kindlasti kvaliteetset soola, nt Maldon, Fleur de Sel vms)
1 tl suhkrut (võib olla ka Demerara vm pruun suhkur, karamelline maitsenüanss on täitsa mõnus)
purustatud valget pipart
ohtralt tilli
soovi korral ka tibake konjakit või brändit
Puhasta filee luudest, sega omavahel maitseained v.a. till ja jaota ühtlaselt fileele laiali. Võid liha peale tilgutada ka veidi konjakit või brändit.Kõige peale pane ohtralt hakitud tilli. Lõika filee keskelt pooleks ning aseta kaks poolt vastamisi. Keera filee paberisse, siis toidukile sisse ja pane kerge vajutuse alla külmkappi.

Nii näeb välja kaks päeva “küpsenud” õrnsoola kala värskelt lahtipakituna

Külmkapis 2 päevaga on kala valmis. Siis pole muud, kui kala fileerimisnoaga õhukesteks viiludeks poolviltu lõigata.
Edasine on juba igaühe fantaasia vili. Maitseb ülimõnusalt erinevates kooslustes. Väike sidruni- või laimimahla törts teeb ka ainult head.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.