Köögis toimetades on hea õli alati kohustuslik. Minul on alati pliidi kõrval valik erinevaid õlisid ja vastavalt siis toidule lisan kas pannile, kastmeks või salatile erinevaid õlisid. Reeglina on nii, et kui on tegemist väärtuslik u, kvaliteetse ja külmpressitud õliga, siis seda ma ei kuumuta. Mida kvaliteetsem ja kallim õli on, seda aupaklikumalt peaks temaga ümber käima ja hea õli üheks tunnuseks on ka see, et teda tasuks kasutada toitude maitsestamiseks ja peale niristamiseks. Pannile kallamiseks las jäägu lihtsamad õlid.

Eriti kehtib see külmalt kasutamise reegel Oilika õlide puhul, mis on kõik madalal temperatuuril külmpressitud ja mille kuumutamine oleks lausa patt. Oilika külmpressitud õlide valik on aukartustäratav ja lisaks külmpressitud õlide tervisekasule saab nendest õlidest moodustada lausa toitude maitsestamise komplekti, sest iga õli on pisut isemoodi maitsega. Nirista kasvõi oma võileivale või ka hommikupudrule head õli ja lihtsa vaevaga on väärtuslik maitselisa jälle toidule antud.

Oilika õlide kohta võid lisainfot vaadata SIIT

Oilika õlid on pressitud kõik külmpressmeetodil ehk siis õli ei kuumutata rohkem kui 45 kraadini. See tähendab muuhulgas seda, et õli sees jäävad alles kõik väärtuslikud mineraalained ja vitamiinid, samas aga ka seda, et õli säilivustähtaeg on lühem ning avatud pudelit tuleb hoida külmkapis. Külmpressitud õlide valik on lai ning valikust leiab näiteks kõrvitsaseemneõli, sinepiõli, chia seemne õli, kanepiõli, Kreeka pähkli õli ja linaõli. Kõik need õlid on lisaks toiduainena käsitlemisele ka tervisekasu andvad õlid, mille kasutamine aitab tagada täisväärtuslikku ja mitmekülgset toitumist. Nagu juba mainisin, siis tasuks neid õlisid niristada nii salatile, võilevale, supile, pudrule või siis kasutada erinevate salatikastmete valmistamiseks.

Toongi siin kolm lihtsat õlikastet, mida sageli valmistan. Nendesse salatikastmetesse võib Oilika õlisid rahulikult niristada, sest kõik tervisekasu andvad omadused jäävad õlisse alles ja lisaks sellele saab katsetada erinevaid maitseid, sest iga õli annab salatikastmele eriomase nüansi. Nii et lisaks tervisekasule ja heale maitsele saab veel põnevaid maitsekatsetusi läbi viia.

Itaaliapärane salatikaste

Küüslaugune ja ürtidega itaaliapärane salatikaste sobib paljude erinevate toitude ja salatite maitsestamist. Ürte võid siin vastavalt oma eelistustele või ürdipeenra koostisele ise kombineerida. Sobib see kaste värskele segasalatile, mozzarella juustuga salatile ja miks mitte ka pastasalatile.

Itaaliapärane salatikaste

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 dl Oilika õli
  • 2 sl punase veini äädikat
  • 1 peenestatud küüslauguküüs
  • 2 sl peenestatud peterselli või basiilikut
  • 1 tl kuivatatud punet
  • Näpuotsaga soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
  • Veidi mett või suhkrut

Valmistamine

  • Sega omavahel kõik koostisosad ja lase kastmel enne serveerimist veidi aega maitsestuda.

Prantsuspärane vinegrettkaste

Vinegrettkaste on hästi universaalne prantsusepärane kaste, millega sobib paljusid erinevaid salateid maitsestada. Kuldvalem on siin 3:1 ehk siis kolm osa õli ja üks osa hapet, mis võib olla sidrun, aga ka veiniäädikas.

Prantsusepärane vinegrettkaste

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 3 sl külmpressitud Oilika õli
  • 1 sl veiniäädikat
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • Soola ja musta pipart

Valmistamine

  • Sega õli, äädikas ja sinep vispliga ühtlaseks emulsiooniks ja lase veidi aega maitsestuda.

Märkmed

Magusat maitset võid lisada mee või suhkruga
Erineva tulemuse annab kreemine ja teraline sinep. Mina eelistan just teralist sinepit.
Võid kasutada erinevaid pipraid või maitsesooli.
Kastmele sobib lisada ka erinevaid ürte.
Erinevad õlid annavad kõik tulemuseks pisut erineva maitsega õli, seega katseta julgelt Oilika erineva maitsega külmpressitud õlisid.

Chimichurri

Ürdine ja vürtsikas kaste on Urugai ja Argentiina köögile omane mõnus kaste, mis sobib imehästi grillitud lihadega, aga ka salatikastmeks või ka dippimiseks.

Chimichurri

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 dl külmpressitud Oilika õli
  • 2 sl punase veini äädikat
  • 1,5 dl hakitud peterselli
  • 3-4 hakitud küüslauguküünt
  • 1-2 hakitud punast tšillit
  • Näpuotsaga kuivatatud punet
  • Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

  • Sega kõik koostisained ja lase 5-10 minutit seista, et maitsed seguneksid. Chimichurri kastme võid kasvõi eelneval päeval valmis teha ja siis külmikus hoida. Sobib ideaalselt grillitud liha maitsestamiseks ja ka marineerimiseks.

Postitus sündis koostöös Oilikaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.