Metssearaguu itaaliapäraselt

Esileht / Määramata / Metssearaguu itaaliapäraselt

Idee sellisel moel metssea liha valmistada sain Itaaliast. Toskaana maakonnas on metssiga pea igapäevaselt menüüs, kuna metsanotsusid jookseb seal ka muljetavaldavalt palju ringi (meil õnnestus nendega kohtuda nii meie elamise juures olevas puuviljaaias kui ka autoteede ümbruses).


Koostisaineid küll üsna palju, aga tegelikult ei ole väga keeruline valmistada. Julgelt võib mõne komponendi ka asendada või üldse ära jätta/juurde lisada (arvatasti on see ühe Itaalia nonna retsept, kõrvalmajas tehti kõike seda juba veidi teistmoodi). Olen sama retsepti kasutanud nii pastakastmena kui ka ahjupotis koos juurikatega teinud. Hea oli mõlemal korral 😉

Vaja läheb:
1 suur sibul
oliiviõli
ca 1 kg metssea liha (kui on kondiga tükk, siis võib teha pajas, kui kondita, siis tükelda ja tee pastakaste)
1 purk purustatud tomateid
3 loorberilehte
1 tassitäis punast tugevat veini (Chianti sobib v hästi)
5 küüslauguküünt
3 kuivatatud ja tükeldatud tshillipipart (kui väga krehvtist ei armasta, siis pane vähem või jäta üldse ära)
1 kaneelikoor
ca 5 hakitud päikesekuivatud tomatit
3 anshoovist või 1 tl anshoovisepastat
Lisaks ürte – oreganot, basiilikut, salveid vms. Pane patta kas kuivatatult või värskelt ja neid ürte, mis hetkel käepäerast
Soola ja pipart ka.
Kui teed pastana, siis on vaja veel pastat ja pealesaputamiseks pecorino juustu. Ahjus valmistamisel vajad porgandit, kaalikat, kartulit vm juurikaid.
Tee nii: suuremat sorti potis hauta oliiviõlis sibul, kuni see muutub läbipaistvaks.
Pane sinnasamasse metssea liha ja pruunista. Kui paned ahjuprae jaoks terve tükina, siis vaata, et saaks igalt küljelt pruunistatud.
Lisa purustatud tomatid ja loorberilehed, vein, küüslauk, tshilli, kaneelikoor, päiksekuivatatud tomatid, anshoovis, ürdid ning sool/pipar.
Hauta kogu seda segu kas suures potis (kui teed pastakastet) aeg-ajalt segades või siis ahjupotis ahjus (kuhu on lisatud ka juurikad, aga vaata et juurikad oleksid vedelikuga kaetud, vajadusel lisa veini või puljongit) vähemalt 2 tundi, aga soovitavalt rohkem. Mida kauem podiseb, seda hõrgum on lõpptulemus. Liha peab olema täiesti pehme ja vajutades laiali vajuma.
Kui liha on hautatud, võta välja loorberilehed ja kaneelikoor.
Pasta puhul keeda pasta al dente ehk ca 1 minut vähem kui pakendile märgitud, sega kastmega, riivi peale pecorinot (itaallased ise soovitavad metssea juurde just pecorinot parmesani asemel) või parmesani ning naudi ohtra punase veiniga. Soovitavalt Chianti Classico’ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.