Mõned suupisted pidulauale

Esileht / Määramata / Mõned suupisted pidulauale

Üldiselt mulle toiduga väga mängida ei meeldi. Pigem viljeleme seda kultuuri (või kui tahate, siis nimetage seda kultuurituseks), et külalistega laua taga istudes panem keset lauda otse ahjust tulnud suure haudepoti lihaga ning kõige sinna juurde kuuluvaga ja siis igaühel on vaba voli endale meelepäraseid portsjone komplekteerida ja ennast mõnusalt ning vabalt tunda. Igaks juhuks lisan, et sööme ikka metallist noa ja kahvliga ning veini joome ka õigetest klaasidest, mitte plasttopsist 🙂
Lühidalt: hakkas mulle tunduma, et EV sünnipäeva puhul võiks korra võtta ette selline vanaemade stiilis laud ja kehastusin mõneks ajaks Bree van de Kamp’iks (või tema haledaks varjuks). Igal juhul püüdsime teha laua selles stiilis, et vanaema ei peaks minu pärast häbenedes silmi maha lööma.

Menüüs olid muude roogade kõrval kilu-koduustu suupisted munaga, täidetud munad 1926. aasta moel ja õrnsoolalõhe-toorjuustukreemiga ampsud.

Kilu-kodujuustu tarrend munaga


Kilu-kodujuustu suupisted tegin nii, et vooderdasin muffinivormid kilega ja põhja panin kergelt röstitud leiva (Hagari väikesed koorikleivad poolekslõigatuna sobisid suuruselt hästi). Võid lõigata ka musta leiva viilust klaasiga vm ümmarguse vormiga paraja suurusega ringid. Täidiseks läks 200 gr kodujuustu, 3 hakitud keedetud muna, 5-6 kilufileed hakituna, sidrunimahl, 200 gr vahustatud 35%-list koort (võid asendada ka sama koguse hapukoorega), maitseained (pipar, sool jm meelepärane) kõik segatuna ja siis 2 tl eelnevalt 10 minutit vees paisutatud ja pliidil vaiksel tulel sulatatud (nii, et tükke enam ei oleks) želatiiniga tarretatuna. Segu valasin muffinivormi ja lasin külmas tarretuda. Kaunistasin kalamarja ja munaga. Hästi mõnus soolane suutäis oli. Eriti hästi maitses peale torti 🙂

Täidetud munad vanaemade moodi


Täidetud munad, need kohustuslikud vanaema pidulaua road, tegin hästi täpselt 1926. aastal Adeliine Tannenbaumi poolt kirja pandud õpetussõnade järgi. Kaunistasin anšoovise ja kappariga. Munakollase sisse panin parimat kodus olevat oliiviõli. Oli hää küll!
Annan korraks sõna pr. Tannenbaumile:
Arve: 6 muna, lusikatäis võid ehk 1/4 tassi söögiõli, sidrunimahla, sinepit, 1/4 teelusikatäit suhkrut ja soola, 2 kilu. 6 muna keedetakse kõvaks, kooritakse ja lõigatakse pikuti lõhki. Rebu võetakse välja ja hõõrutakse lusikatäie võiga ehk 1/4 tassi söögiõliga, juure t i l g u t a d e s, kuni segu täitsa siledaks läheb. Juure lisatakse sidrunhapet ehk mahla, sinepit, väheke suhkrut ja soola. Segatud munarebu määritakse siledalt munavalge ümbruse sisse ja ilustatakse päält väikese tüki kiluga.

Õrnsoola lõhefilee ja toorjuustu suupisted


Õrnsoola lõhefilee suupistete jaoks panin 2 päeva varem lõhefilee maitsestuma.
Suupiste jaoks röstisin täistera saia, lõikasin neljaks, alla läks törts toojuustu-tilli võiet (maitsestatud sidrunimahla ja tiba pipraga) mida pehmendasin tiba hapukoorega. Selle peale rullikeeratuna värske kergsoola lõhe.
Lõhe valmistasin nii:
0,5 kg lõhefilee (seda tasub teha ainult väga värskest kalast) jaoks läks vaja 1 spl meresoola (kasuta kindlasti kvaliteetset soola, nt Maldon, Fleur de Sel vms), 1 tl suhkrut, purustatud valget pipart, ohtralt tilli. Puhasta filee luudest, sega omavahel maitseained v.a. till ja jaota ühtlaselt fileele laiali. Kõige peale pane ohtralt hakitud tilli. Keera filee paberisse, siis toidukile sisse ja pane kerge vajutuse all. 1-2 päevaga on valmis, siis tuleb kala õhukesteks viiludeks terava noaga lõigata.

Magusa suutäie rollis oli loomulikult üks korralikult kamane Kamatort.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.