Sidrunitort

Esileht / Määramata / Sidrunitort

Siin on mõnusalt hapuka ja väga hõrgu koogi retsept, mis meil aeg-ajalt jälle kordamisele läheb. Retsept ise on pärit ajakirjast Olive ja autoriks on Gordon Ramsay.
Koogi täidise jaoks läheb vaja 50 grammi tumedat šokolaadi, 6 muna (neist 2 tervet ja 4 munakollast lisaks), suhkrut 180 grammi, vahukoort 200 grammi, 2 suurema sidruni mahl, tuhksuhkrut pealepuistamiseks.
Koogi põhjaks on vaja 125 grammi võid, suhkrut 90 grammi, 1 muna ja 250 grammi jahu.
Koogi põhja jaoks pane või ja suhkur köögikombaini ning lase neil seguneda, lisa 1 muna, lase jälle segamini ja lõpuks lisa jahu. Kui taigen tundub liiga paks, lisa tibake vett. Veereta tainapall ning pane umbes pooleks tunniks külmkappi.
Vormi tainast paraja suurusega ring, aseta see koogivormi, suru põhjale ja külgedele. Tainale aseta küpsetuspaber, millele herned või oad raskuseks. Küpseta eelsoojendatud ahjus 190 kraadi juures 15 minutit, võta herned ära ja küpseta veel 5 minutit.
Laota põhjale sulatatud šokolaad ja lase kogu kupatusel jahtuda.
Vahusta 2 muna, 4 munakollast ja suhkur ja lisa siis vahukoor. Sega ja lisa veel sidrunimahl, see peaks selle massi paksemaks muutma. Soovi korral võid nüüd kogu massi läbi sõela ajada, siis on tulemus eriti perfektne.
Kalla saadud mass tainapõhjale ja küpseta madalal kuumusel (ca 110 kraadi) umbes tunda aega, kuni täidis on kergelt tarretunud. Liigutades peab täidis keskelt kergelt veel võbelema. Võta kook ahjust ja pane jahedasse mõneks ajaks.
Eriti mõnusa tulemuse saab siis, kui kooki hiljem kreembrülee moel kõrvetada ehk siis peale tuleks puistata ohtralt tuhkrukrut ning siis leeklambiga kõrvetada, kuni tekib karamellistunud krõbe pealiskiht (leeklampi saab Kiika Köökist, Stockmannist, Home&Gourmet kauplustest, kuid mina ostsin Kaare tee ehitusmaterjalidest ja maksin selle eest umbes kümme korda vähem)

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.