Fenkoli ja apelsini salat

Esileht / Määramata / Fenkoli ja apelsini salat

Viimastel päevadel olen avastanud, et poodidesse on jõudnud väga kepsaka olemisega fenkolimugulad ehk eesti keeles siis ka apteegitill. Selline värske, mahlane, ahvatlev.
Kusagil on vist need viljad valmis saanud. Need, kes kunagi kokku puutunud rinnaga toitmise teemaga, teavad liigagi hästi, et fennel/fenkol/apteegitill kuulub iga imetava ema igapäevaellu ehk siis seda teed olen joonud ka mina oma kolme lapse titeaja jooksul piimaga ja kümneid liitreid.
Tegelikult on fenkol on meil häbiväärselt vähe kasutamist leidnud kuigi tegemist on väga mõnusa maitsega ja samas ka erakordselt kasuliku taimega.

Fenkol on hästi levinud Vahemeremaades nii eraldi toinuna kui ka kõrvalroana, toorena kui ka küpsetatana. Erinevatel keeltes võib fenkoli nimi olla kas fennel (inglise keeles), venkoli või saksakumina (soome keeles), fenchel (saksa keeles), finocchio (itaalia keeles). Eesti keeles kasutatakse nii fenkoli kui apteegitilli nimetust.
Tegemist on taimega, mille maitse meenutab aniisi ning millest kasutatakse nii juurikaid kui seemneid. Eristada võib:
– salatfenkolit ehk seda osa, millest ka mina oma salati tegin (mugulakujuline köögivili, valge ja tavaliselt on mugula tipus tillilaadsed oksad). Itaalia köögis üsna laialdaselt kasutatav ja kalaroogadega väga hästi sobiv mugul.
– fenkoliseemned, mida kasutatakse nii tervelt kui jahvatatuna. Sobivad nii likööride maitsestamiseks kui ka kanaroogade, sealiha, kala, ubade, munade, juustu jpm toitude maitsestamiseks.
– meditsiinis kasutatakse apteegitilli teed gaasivaevuste ja soolespasmide leevendamiseks. Mõnede arvamuste kohaselt sobib apteegitill ka köha ja hindamisteede haiguste raviks.

Igal juhul on fenkol maitsev vili ja igati väärt seda, et see meie toidulauale tuua.

Mina valmistasin lihtsa vitamiine pungil maitsva salati. Sobib väga hästi kevadväsimusega võitlemiseks ning lisaks sellele on see üks tõeliselt mõnus suutäis.
Salati jaoks läheb vaja (jagub kahele-kolmele):
1 väiksem fenkol (ca 300 grammi) riivituna viilutajaga või siis hästi õhukesteks liistakuteks lõigatuna
2 apelsini
rucolat või muud värsket salatit
1 punane sibul
50 gr kreeka pähkleid purustatuna
Salatikaste
2 spl oliiviõli
2 spl valge veini äädikat ja/või sidrunimahla
1 spl teralist sinepit (Dijon)
Aseta salati koostisosad taldrikule – kõige alla salatipadi rohelisest salatist, sinna peale õhukesed fenkoliviilud, siis kooritud ja tükeldatud apelsin, õhukeseks viilutatud punane sibul. Kõige peale pudista peeneks hakitud kreeka pähkel. Soovi korral võid lisada ka toorsuitsu singi lõike, sini- või valgehallitusjuustu vm meelepärast. Sel juhul saad toitvama salati, mis sobib kergeks eineks.
Salatikaste ained sega omavahel ja kalla kaste lihtsalt salatile. Soovi korral maitsesta soola ja pipraga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.