Sidrunikook. Meie pere lemmik.

Esileht / Määramata / Sidrunikook. Meie pere lemmik.

Pean alustama sellest, et tegelikult oli mul sidruni- või ka pisarakoogi retsept kõikide nende retseptide hulgas juba olemas, mida ühe portsuna kokku tõstsin oma blogiga avalikuse ette tulles. Kuna pilt oli kehvakene, siis pildistasime auväärse koogi ümber ja selle värske postitusega parandan tema positsiooni teiste kookide reas.


Siinkohal peangi märkima, et tegu ei ole mingi tavalise koogiga. See on meie pere koogikuningas juba viimased 10 aastat. Lapsed on tellinud korduvalt seda kooki oma sünnipäevalauale nii nagu ka sõbrad on tellinud korduvalt just seda kooki, kui küsin, mida kaasa võtta või mida pakkuda. Pildile jäädvustatud kook söödi ära pea samal õhtul.

Aimu sain sellest suurepärasest küpsetisest oma armsa tädi Aino juures, kui Tartus koolis käies tema juures ööbisin. Sealt jäi meelde see kooslus, retsepti ei taibanud samas küsida. Kodus leidsin Kaarina Roinineni raamatust tuttava koogi pildi, millel nimeks Ameerika sidrunikook. Kusjuures kook on tõesti üle maailma kuulus – mu elukaaslane viis kord seda kooki oma sünnipäeval töö juurde, kus ühe Austraalia päritolu töökaaslase silm oli särama löönud, kuna tema Mum olevat kodus sama kooki teinud 🙂

Siin pildil on tähelepanelikul vaatamisel näha, miks selle koogi teine nimi on pisarakook.

Panen siia selle retsepti, mille leidsin Kaarina Roinineni raamatust “Parimad kodused küpsetised”, kuid tegelikult teen seda ise sageli valmis muretaina põhjale ehk siis põhja tegemine jääb ära (Hagari 500 grammine sobib selleks koguseks parasjagu).
Kui teed valmis muretainast, siis mulju lihtsalt valmis muretainas kas koogivormi põhja ja seintele. Võid teha ka plaadikoogina, kusjuures täidis on parasjagu nii paks, et ei valgu kuskile s.t. võib suure plaadi keskele teha väiksema koogi. Vaatamata sellele, et kolmekihiline kook näeb välja selline, nagu oleks hullult keeruline, tegelikult teeb selle valmis üsna lihtsa vaevaga.
NB! Lõika kooki märja noaga (tee uuesti märjaks peale iga lõikamist), muidu räbustab pealmise kihi inetult ära
Retsept ise on järgmine:
Põhi
100 g võid, 2½ dl nisujahu, 2 sl suhkrut, ½ tl küpsetuspulbrit, 2 spl vett
Täidis
1½ dl vett, 1-1½ dl suhkrut, 2 sl nisujahu, 25 g võid, 1 sidruni mahl ja riivitud koor, 4 munakollast
Besee
4 munavalget, 1-1½ dl suhkrut (suhkrukogust reguleeri vastavalt oma magusaarmastusele)

Põhja jaoks sega pehme rasvaine käsitsi ülejäänud ainetega.
Lisa vesi ja sega taigen ühtlaseks.
Vooderda 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed 2-3 cm kõrguselt taignaga. Pane koogipõhi umbes 15 minutiks külma tahenema.
Torka taigen kahvli või tikuga läbi ja küpseta põhja umbes 15 minutit 200 kraadi juures ahju allosas.
Täidise jaoks mõõda ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab kergelt mullitama.


Segu peaks olema umbes sellise paksuse ja konsistentsiga

Võta koogipõhi ahjust välja ja vala kissell süvendisse.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks.
NB! Suhkur lisa alles siis, kui muna on vahus, mitte vahustamise alguses. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur.
Määri või pritsi besee kisselli peale. Minule meeldib lusikaga tõmmata beseele väikesed tipud, siis näeb kook kelmikam välja.
Küpseta kooki veel umbes 10 minutit ahju alumisel siinil, kuni besee on kaunilt helepruun.
Kook maitseb kõige paremini kohe peale jahtumist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.