Üks võimalus kuidas ära kasutada lihavõttest järele jäänud munad, on valmistada tursamaksa-muna salatit.
See on üks nostalgiline toit, mille puhul kehtib armastab-vihkab suhtumine. Kes armastab, siis jäägitult ja kui ikka ei meeldi, siis kohe üldse ei meeldi.
Minule meeldib juba lapsest saati, kui mu ema tegi aeg-ajalt tursamaksast muna ja sibulaga salatit. Nii mõnus suutäis! Mäletan, et teismelisena tüdrukuna ei julgenud kõva häälega omasuguste seltskonnas välja öelda, et mulle maitseb tursamaks (see on see nõme aeg, kui enesekindluse tase on miinusmärgiga). Selles seltskonnas oli tõeline fopaa tunnistada oma kiindumust igasugustesse kalalistesse. Fuih-fuih! 🙂
Õnneks on need ajad ammu möödas ja ma juba aastaid oma tursamaksa-teemalise ülestunnistusega kapist väljas.
Selle mõnusa ja ülimalt kasuliku (kõik ju teavad, et kalamaksaõli on laste kasvamise juures asendamatu ja tursamaksas seda jagub) võide jaoks on vaja:
1 karp tursamaksa konservi
1 keskmine sibul hakitud võimalikult peeneks
3 keedetud muna (võib ka rohkem)
tilli, sidrunit (või sidrunipipart), pipart.
Purusta tursamaks kahvliga, lisa hakitud sibul ja muna, sega kõik kokku, maitsesta ja söö röstitud saial.
Lisainfoks veel niipalju, et tursamaks on asendamatu B2 vitamiini allikas. Kasulik nii väsimuse, tuhmi naha, murduvate küünte jne puhul. Ja olen lugenud katsest, kus testiti koolis laste tulemusi nii kalamaksaõli tarbivate kui mittetarbivate õpilaste puhul. Ja arvake ära, kas kalamaksaõli tarbivad lapsed sooritasid kõiki katseid oluliselt paremini kui ülejäänud 🙂
Vasta