Lambalihaga täidetud paprikad

Esileht / Määramata / Lambalihaga täidetud paprikad

…ehk biber dolmasi.
No ei saa ma millestki muust oma toidupostitusi alustada, kui ühes korralikust ja imeliselt maitsvast türgi roast. Ja mis on veel rohkem türgipärane, kui lambaliha ning täidetud aedvili. Siin on mõlemad tingimused korraga täidetud 🙂


Kes vähegi sellelaadsete toitude sõber, siis soovitan väga see kooslus järele proovida. Seda sobib süüa nii kuumana kui ka külmana (külmalt on muide ka väga mõnus, sest kogu kaste tõmbub paprikatesse ja tulemus on eriti mahlane). Selle toidu puhul meeldib mulle eriti viinamarjalehtedel küpsetamine – kaste omandab seetõttu hästi nauditava kergelt hapuka maitse. Samas ei juhtu midagi, kui viinamarjalehed ära jätta.
Vaja läheb:
ca 300 grammi lamba hakkliha (mina tegin hakkliha ise)
1 sibul
paar küüslauguküünt
1 tl sumakki (hapukas maitseaine, leiab Piprapoest ja ei juhtu midagi, kui seda ei pane. Sel juhul võib segule veidi sidrunimahla lisada)
1/2 tl kaneelipulbrit
umbes kolmveerand klaasi basmati riisi
1 tl liha üldmaitseainet
1 tl tšillipipart
2 suuremat tomatit koorituna
3-4 erivärvilist ühesuurust paprikat
viinamarjalehti (Prismas on konserviriiulis olemas purgiga)
värsket münti
värsket peterselli
soola, pipart
soovi korral rosinaid ja röstitud mandleid (hakituna)
tomatikastet
oliiviõli
Esmalt pese riis ja pane 30 minutiks vette likku.
Aseta tomatid korraks keevasse vette, lase veidi jahtuda, koori ja haki peeneks.
HAki sibul hästi peeneks ja kuumuta koos sumakkiga paar minutit keskmisel kuumusel õli sees, lisa küüslauk ja hauta veel paar minutit.
Lisa lambaliha ning prae läbi kuni liha on küps.
Sega juurde maitseained. Soola ja pipart maitse järgi. Hauta veel paar minutit.
Lisa hakitud tomatid koos tomatimahlaga ning riis, hauta seni, kuni segu kuivemaks tõmbub s.t. tomatimahl on veidi aurustunud. Sega juurde veel värsked hakitud ürdid ja soovi korral rosinad/mandlid (mina jätsin need ära, kuna mulle ei maitse rosinad soolastes toitudes ja mandlid olid lihtsalt otsa saanud).
Poolita paprikad ning topi segu paprikate sisse.

Laota viinamarjalehed ahjuvormi põhjale. Aseta sinna peale täidetud paprikad.
Seda paar lusikatäit tomatikastet umbes poole klaasi kuuma veega, lisa törts oliiviõli ja veidi soola/pipart. Kasta iga paprikat veel lusikatäie tomatikastmega, ülejäänud kaste vala vormi põhjale. Kata vorm hoolikalt fooliumiga (võid ka kahekordse kihi igaks juhuks panna).
Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes tund aega. Vahepeal võid paprikaid kasta veel tomatikastmega, et tulemus eriti mahlane tuleks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.