Mündimaitseline maasika-rabarberitort

Esileht / Määramata / Mündimaitseline maasika-rabarberitort

Selle vanilla custard-tüüpi täidisega koogi jaoks pärineb inspiratsioon Delicious ajakirjast, kus sarnane tort oli tehtud vaarikate ja tüümianiga. Tuleb vaarika aeg, saab ka see kooslus järgi proovitud.

Mina ei mallanud oodata ja kombineerisin koogi ümber maasikale-rabarberile ning maitseürdina kasutasin münti. Tuli välja mõnusa siidise olemisega kook, mitte liialt magus. Kogu testgrupp kinnitas, et kõike oli täpselt parasjagu (eelkõige siis magusus) ja kook on väga maitsev 🙂
Põhjana kasutasin tavalist poest ostetud valmis muretainast, mida 28 cm läbimõõduga vormi peale kulus 500 gr. Sellega vooderdasin küpsetusvormi põhja ja küljed (küljed soovitan üsna kõrgelt tainaga katta, kuna täidis on alguses vedel ja muidu on oht, et osa täidisest valgub mittesoovitud kohtadesse nt põhja alla). Põhja tuleks 180-200 kraadi juures küpsetada esmalt 10 minutit raskusega (nt küpestuspaberile või fooliumile kallatud kuivatatud herned või oad) ja siis lisaks veel 5 minutit ilma raskuseta.
Täidise jaoks läheb vaja:
3 muna + 2 munakollast
2 dl suhkrut
2 tl tärklist
1 tl vaniljesuhkrut (eelista naturaalse vaniljega varianti nt DanSukkeri oma)
600 ml vahukoort (mina panin 35% ja 10% pooleks)
mõned oksad münti
ca 10 maasikad
1-2 vart rabarberit

Sega omavahel munad, munakollased ja suhkur, vaniljesuhkur ning tärklis. Jätka segamist, kuni kõik komponendid on omavahel täiesti segunenud.
Viska mündilehed koore sisse ja kuumuta koort kuni keemiseni (eemalda tulelt enne keema hakkamist). Eemalda mündilehed ja alanda kuumust.
Variant 1: Pidevalt segades kalla koore sisse munamass (kindluse mõttes võid alustada nii, et esmalt kallad sortsu koort munamassi sisse, segad läbi ja siis hakkad munamassi koore sisse kallama). Kuumuta segades, kuni mass hakkab paksenema. Aseta pliidi kõrvale igaks juhuks kauss külma veega, sest nii, kui muna hakkab tükki tõmbuma, võib poti külma vette panna protsessi peatamiseks.
Variant 2: Mina eksperimenteerimise korras tegin nii, et kallasin lihtsalt kuuma koore munamassi sisse ja selle vedela täidise otse eelküpsetatud põhjale. Ei mingit omletiohtu ning koogi täidis kalgendus ahjus ka nii väga ilusti. Siinkohal soovitaks koogivorm panna hästi ahju lähedale, et vedela loksuva täidisega ei peaks kusagilt teisest toa otsast sammuma hakkama.
Igal juhul (ükskõik, kumba meetodi valid) tuleb täidis kallata eelküpsetatud põhjale. Panna täidise sisse hakitud rabarber ja pooleks lõigatud maasikad.
Küpseta ca 180-200 kraadi juures umbes pool tundi.
Kaunista tuhksuhkru ja värskete mündilehtedega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.