Nõgesepirukas

Esileht / Määramata / Nõgesepirukas

Retsept ilmus 2010 juunikuises Oma Maitse ajakirjas
8-10 portsu
Nõges maitseb toidus ootamatult hästi. Nii mõnigi siiras üllatus on olnud tingitud just sellest, et toidu sööja ei ole suutnud uskuda, et see maitsev roheline asi toidu sees on meie vana tuttav kuri nõges. Juunis on võimalik leida veel nõgeseid, mis ei ole liialt puitunud. Eelista alati väikeseid ja noori nõgeseid. Korjamisel kasuta kinnast või tõmba kilekott käe ümber. Lisaks mõnusale rohelisele maitsele saab nõgesepirukat süües ka oma vereloomele suure teene teha – on ju nõges kehvveresuse ja rauapuuduse puhul asendamatu ravimtaim.


Tainas:
3.5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
0,5 tl soola
1 muna
Sega omavahel kuivained toasooja võiga, lisa muna, sõtku läbi ja vajuta tainas palliks. Pane ca 1 tunniks külma. Rulli tainas parajalt suureks ringiks, et nii vormi põhi kui ka küljed oleksid tainaga kaetud. Aseta tainas vormi. Võid lõigata tainast ka seibid ning need siis näppudega vormi põhja ja seintele suruda. Kata tainas fooliumiga, mille peale on asetatud kuivatatud herned, oad vm raskus. Küpseta 200 kraadi juures ca 7 minutit, kuni taina pealispind on kuivaks tõmbunud.

Täidis:
300 gr nõgeselehti (peale kuumutamist ja kurnamist)
1 porru (valge osa)
100 grammi fetajuustu
2 spl oliiviõli porru praadimiseks
150 gr juustu
3 muna
200 ml vahu- või kohvikoort
Soola ja pipart maitse järgi.
Soovi korral võid lisada ka0,5 tl valget pipart.
Kalla puhastatud nõgestele peale keev vesi. Seejärel kalla nõgesed sõelale ja lase liigne vesi välja nõrguda. Haki nõgesed peeneks, võid kasutada ka purustajat, mille abil saad ühtlase rohelise massi.
Hauta hakitud porrut õlis paar minutit, kuni see muutub klaasjaks, siis sega porru nõgesemassi hulka. Klopi munad kausis lahti, sega juurde kohvikoor ja riivitud juust. Lisa nõgese-porrumass, maitsesta soola ja pipraga. Kalla segu tainale. Kõige peale murenda fetajuust.
Küpseta 200 kraadi juures ca 30-40 minutit, kuni täidis on tahenenud (kontrolli vormi veidi raputades, et liialt ei kallerdaks) ja pealispind hakkab veidi pruunistuma. Lase veidi jahtuda ja söö soojalt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.