Pavlova maasika-rabarberikastmega

Esileht / Määramata / Pavlova maasika-rabarberikastmega

Postituse alustuseks pean taaskord pidama väikese vabanduskõne: nimelt on mingi geneetilise mutatsiooni käigus minu magusa-soolikas alaarenenud. Seetõttu suudan magusat süüa vaid sel juhul, kui see on mõõdukalt magus ja lisaks assisteerivad kas hapu, mõru, kergelt soolakas vm tasakaalustav maitsenüanss. Lapsest saati on minus nõutust tekitanud küpsetised, kus kaks kihti magusat muretainast on omavahel liidetud magusa povidlomassiga ja peale määritud veel magusat pumatit.
Vabandan juba ette kõigi magusasõprade ees ja tunnistan, et see on ainult ja ainult minu probleem.
Pavlova on olnud üks neist kookidest, milles olen paar korda väga pettunud (kuigi olen läinud proovima kellegi siira soovituse peale). Neid pakutakse aeg-ajalt nii läägemagusana, et olen heal juhul suutnud süüa kolm suutäit ning peale seda olnud valmis oma allesjäänud au ja väärikuse esimesele kiluleiva pakkujale leiva eest pandiks andma.
Seetõttu on minu pavlova vähem magusam ja kastmeks on ka maasika-rabarberikaste, mis aitab veidi hapukamaid noote koogile lisada. Ja tuleb tunnistada, et niimoodi natuke tuunitult maitseb pavlova mulle väga hästi 🙂
Kellel aga magusasõprusega kõik hästi, võib vabalt suhkru kogust suurendada.


Esmalt – pavlovaid võib teha nii suure koogina kui ka portsuna (nagu minu pildil). Arvestada võib nii, et näiteks 8-le inimesele piisab 4-st suuremast munast (munavalgest) kui teed ühe suure koogi. Mina tegin 4 ca 15 cm läbimõõduga kooki 3-st munavalgest.
Tööde järjekord võiks olla selline, et esmalt valmista pavlova põhjad, nende ahjus küpsemise ajal keeda valmis maasika-rabarberikaste ning peale pavlovate valmimist ja vahetult enne serveerimist vahusta täidise jaoks koor. Tõsta kõik kokku vahetult enne serveerimist.
Vaja läheb põhja valmistamiseks:
4 suuremat munavalget
8-10 spl suhkrut
1 spl valge veini äädikat
1 spl tärklist
mandlilaaste
tiba õli küpsetuspaberi määrimiseks
Alustuseks vahusta 4 suure muna valget näpuotsatäie soolaga korralikult tihkeks vahuks. Vahustamise lõpul hakka lisama suhkrut nii, et lisad paar lusikatäit ja siis mikserdad vahu jälle tugevaks läikivaks, siis jälle paar lusikatäit jne. Mina kasutan valemit 2 spl suhkrut ühele munavalgele. Klassikaline retsept on ca 200 gr suhkrut 4 munavalgele.
Vahustamise lõpus lisa 1 spl valge veini äädikat ja 1 spl tärklist. Sega kogu mass hoolikalt läbi.
Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber, määri see õliga ning laota munavalge kas üheks suureks ringiks või väiksemateks kookideks. Keskele vajuta süvend. Raputa peale mandlilaastud.
Aseta pavlova põhjad ca 160 kraadini eelkuumutatud ahju alumisele osale (mina kasutan ka pöördõhu funktsiooni), NB! alanda kohe kuumust 110 kraadini ning küpseta pavlovaid 1,5 – 2 tundi. Liigne pruunistumine ei ole hea, siis alanda kuumust. Valmis pavlova peab olema kuivkrõbeda pealispinnaga. Kui pavlovad on küpsenud, keera kuumus maha, jäta ahju uks praokile ning lase põhjadel jahtuda avatud uksega ahjus.

Täidise jaoks vajad 200 ml vahukoort, 2-4 spl suhkrut, 1 tl vanillisuhkrut. Vahusta koor suhkru ja vanillisuhkruga. Aseta jahtunud pavlova põhja keskel olevasse süvendisse.
Maasika-rabarberikastme jaoks tükelda ca 100-150 gr maasikaid, üks keskmine rabarberivars ja lisa potti 4 spl suhkrut. Riivi sisse ka paar supilusikatäit sidruninkoort. Keeda kastet, kuni see muutub siirupiseks (ca 30 minutit). Kalla kaste pavlova põhjale asetatud vahukoore peale. Kaunista värskete maasikate ja mündilehtedega.

Pavlova(d) võid ette valmistada nii, et teed valmis munavalge põhja(d) ja keedad valmis ka kastme. Vahukoore vahustamine ja koogi kokku panemine võiks toimuda vahetult enne serveerimist, siis on tulemus kõige õhulisem.
Kaunista maasikalõikude ja värske mündiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.