Lõhe-ceviche

Esileht / Määramata / Lõhe-ceviche

Või siis ka lõhe-seviche (esineb mõlemat kirjapilti ja ma tõesti ei tea, milline on õigem kui teine).
Seviche/ceviche on tsitrusemahlas (kõige levinum on laimimahl) marineeritud toore kala ja/või mereandide nimetus. See valmistusviis on levinud Lõuna- ja Kesk-Ameerikas ning lisaks tsitrusemahlale kasutatakse ka tšillipipart, sibulat, tomatit, küüslauku jne (variatsioone on päris palju).
Häälduse, nagu ka nimetuse osas, on andmed erinevad. Epicurious.com pakub välja sellise(d) häälduse(d):
[seh-VEE-chee, seh-VEE-cheh, seh-VEESH]
Mina olen harjunud hääldama viimase variandina toodud moel.


Tegemist on sedavõrd ülimaitsva ampsuga, et olen seda sunnitud tegema üsna väikestes kogustes (kui ma just suuremat hulka külalisi ei oota). Põhjus on üsna proosaline – kui see on külmkapis valmis “küpsenud”, siis leian ma ennast varem või hiljem külmiku lähedal asjatamas, et iga natukese aja tagant üks amps põske pista. See on viisakas variant. Võib juhtuda ka seda, et seisan külmkapi ukse vahel, kahvel käes ja klaasistunud silmadega tühjendan lihtsalt kausi tühjaks. Piinlik on küll, aga see on üks väheseid toite, mille puhul mu enesekontroll mind alt veab. Järelikult tuleb teha piisavalt väike kogus ja siis kiusatusele järele anda 😉
Minu ceviche on aasiapäraseste toitude baasiks olevate maitsete koosluses marineerunud toores tükeldatud lõhefilee. Inspiratsioon pärineb Tessa Kiroselt ning selle valmistamise jaoks läheb vaja:
– 500 grammi väga värsket lõhefileed tükeldatuna ca 1,5 – 2 cm kuubikuteks
– 2-3 laimi mahl (sõltuvalt laimi suurusest, lõhetükid peaksid olema mahlaga kaetud)
– 1 punane tšillipipar väga peeneks hakitud (kes tulisema toidu sõber, võib pannan ka paar kauna)
– 1 pöidlasuurune jupp riivitud ingverit (kiuline osa viska ära ja kasuta ainult väljapigistatud mahla). Sobib ka Thai Choice riivitud ingveri vedelik otse purgist
– suur peotäis peeneks hakitud koriandrit
– 2 purustatud küüslauguküünt
– soola maitse järgi
– soovi korral paar näpuotsatäit jahvatatud vürtsköömneid (olen teinud nii vürtsköömnetega ja ilma ning mõnus on mõlemal juhul)


Aseta lõhetükid kaussi, sega laimimahl teiste marinaadi ainetega ning kalla lõhele peale. Sega hoolega läbi ja jäta külmkappi mõneks tunniks maitsestuma. Umbes nelja tunni pärast on kala parasjagu ära küpsenud.
Sobib kasutada eelroana nii röstitud saiaga, salatisse, kartuli juurde jne.
Olen proovinud teha ka sidruniga, aga laimiga variant on kordades parem. Võib lisada veel tükeldatud sibulat, tomatit jm meelepärast, aga mulle meeldib kõige rohkem just see aasiahõnguline ceviche.
Sama retsepti järgi võib valmistada ka erinevaid valge lihaga kalasid ja mereande. Valge kala puhul, mis on kuivema lihaga, võib lisada marinaadi ainetele veel veidi oliiviõli, et tulemus pehmem ja mahedam oleks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.