Põldmarja-kohupiima plaadikook purukattega

Esileht / Määramata / Põldmarja-kohupiima plaadikook purukattega

Eile käisin korra võsas, jalasääred on mõnusalt ära kriibitud nagu rahutul rüblikul, aga suur topsitäis põldmarju sai ära toodud!
Tegin siis põldmarjadega kohupiima plaadikoogi. Tegelikult võiks selle koogi nimi mis-iganes olla, sest seda annab teha igasuguste marjade ja puuviljadega.


Perenaise fantaasial tuleb ainult lennata lasta ja põnev on katsetada erinevaid kooslusi – kas aprikoosidega, õuntega, sõstardega, mustikatega jne. Sobib ka sügavkülmast võetud marjadega valmistamiseks.
Meie peres on see kook olnud ka selline aegumatu klassika, mida suudan kasvõi kinnsilmi teha ja toiduainete kogused on ka ammuilma juba pähe kulunud (sageli komponeerin lähtudes külmkapi varudest).
Maitseb eriti hästi värskena, kui kohupiimakate on mahlane ja purukate krõbe.

Tainas:
120 gr võid
250 ml jahu
125 ml suhkrut
1/2 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit

Kohupiimatäidis:
400 grammine pakk vaniljekohupiimapastat (Alma vaniljetoru on väga sobiv)
3 muna
125 ml suhkrut
ca 150 grammi hapukoort
1 sidruni mahl ja riivitud koor

Marju (300-500 grammi)
NB! Toodud kogusest jätkub ca 1/2 ahjuplaadi suuruse plaadikoogi tegemiseks (mina teen suuremas lasagne-vormis. Kui tahad suure ahjuplaadi suurust kooki, võta kõiki aineid topeltkogus).


Tee nii: sega esmalt taigna jaoks vajalikud kuivained ning lisa siis toasoe või. Haki kõik koostisained segamini. Võta umbes 3/4 tainast/tainapurust koogivormi põhjale ja suru ühtlase kihina sõrmedega kokku.
Pane 180 kraadisesse ahju umbes 7-10 minutiks, et põhi kergelt läbi küpseks.
Kohupiimatäidise jaoks vahusta munad suhkruga. Sega juurde kohupiim, hapukoor, sidrunimahl ja -koor.Kalla segu eelküpsetatud tainale.
Kohupiima peale laota ühtlase kihina marjad.
Ülejäänud 1/4 taignapurule võid lisada veel veidi jahu, kui puru tundub liiga võine olevat. Pudista puru marjadele lisaks.
Küpseta 180 kraadi juures kuni kook on ilusti pealt küps ja pruun. Tavaliselt küpseb see ca 45 minutit, aga ahjud on erinevad, seega jälgi pigem koogi pealiskihi värvust.
Peale ahjust võtmist lase veidi taheneda.

Kui tahad kohe kuumalt süüa, siis oleks tark kohupiimale lisada 1-2 spl tärklist. Siis ei ole kohupiimamass nii pehme ja saad ilusama tüki kätte (aga kook on veidi vähem mahlane).
Seistes muutub kook paremini lõigatavaks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.