Eriti maitsev kõrvitsaorsotto

Esileht / Määramata / Eriti maitsev kõrvitsaorsotto

Selle orsotto (umbes sama mis risotto, kuid tangaineks on siin odrakruup) postituse tingis üks ja ainumas põhjus. Käisime lastega kooliaasta algust kohvik MOON’is tähistamas ja taaskord seda mõnusat toitu seal süües oli see sedavõrd hea, et tekkis tahtmine midagi vähegi samalaadset ka ise valmistada.
Mõtlesime, et tegelikult on orsotto nii eestimaisest toorainest tehtud toit, et tegelikult võiks selle roa nimi olla näiteks “Urbaniseerunud mulgi puder” 🙂


Veidi hõiklemist kõrvitsaorsotto teemal Google’i avarustest ja minu ülimaks meeleheaks leidus MOON-i ja Romani enda retsept sellestsamast kõrvitsaorsottost. Väikeste muudatustega variant on ka perenaine.ee pesas.
No igal juhul sai kiirelt üks korralik muskaatkõrvitsa tükk koju toodud ja orsotto valmis keedetud.
Maitses ikka hästi küll ja kas on see tingitud minu vähesest enesekriitikast või on põhjust sedavõrd positiivses eelhäälestuses, aga igal juhul maitses omatehtud orsotto väga kõigile, kes seda sõid.
Retsept sai väheke muudetud (ei suutnud vastu panna kiusatusele lisada ka salveid ja singi jätsin täitsa välja).

1. etapp. Pane vette likku ca 200 gr odrakruupi vähemalt 2 tundi enne orsotto valmistamist. Sellega leotamisega väheneb odrakruubi keetmise aeg viimases etapis.

2. etapp. Kõrvitsasupi põhi 🙂
Etapi nimetus on tingitud sellest, et soovi korral võid selle faasi lõpptulemusest vormida ka maitsva kõrvitsasupi. Lisa vaid (vahu)koort, Merevaiku, toorjuustu või muud kreemist lisandid, mis supi sametiseks muudaksid.
– 300 gr muskaatkõrvitsat
– 1 korraliku suurusega sibul
– 5 lehte salveid
– 2 küünt küüslauku
– pool klaasi õunamahla
– 50 gr võid
– ca 250 ml kanapuljongit.
Kuumuta pannil või potis või, lisa sinna salveilehed. Kuumuta veidi aega, ning lisa siis sibul ja küüslauk. Hauta hakitud sibulat ja küüslauku võis 10-15 minutit keskmisel kuumusel nii, et sibul ei pruunistuks, vaid hauduks mõnusalt või sees läbi. Lisa väikesteks kuubikuteks tükeldatud kõrvits ja hauta kõrvits pehmeks (selleks kulub ca 15 minutit). Lisa õunamahl ning kanapuljong, keeda vedelik vaikselt podisedes veidi kokku. Võta välja salveilehed, aga kui oled salvei sõber, siis jäta need välja võtmata. Püreesta saadud kõrvitsamass ning maitsesta vajadusel soolaga. Pane kõrvitsapüree kõrvale ja asu etapi nr 3 juurde.

3. etapp. Odratangu keetmine
Vaja läheb:
– vesi
– paar loorberilehte
– 1/2 tl jahvatatud valget pipart
– soola
Pane potti vesi (vett peaks olema piisavalt, et vee sees paisunud odratang oleks ohtralt veega kaetud), maitsesta vesi soolaga, lisa loorberilehed, valge pipar ja keeda odratangu ca 20 minutit. Kalla odratang sõelale ja võta loorberilehed välja.

4. etapp. Kõik kokku on üks imehea orsotto.
– 1 sibul
– võid ja õli (näiteks kõrvitsaseemne õli sobib suurepäraselt)
– ca 1/2 klaasi valget kuiva veini
– ca 2 klaasi kanapuljongit
– kitsejuustu
Võta üks keskmise suurusega sibul ja haki see. Sulata potis korralik kogus võid, lisa veidi õli ning hauta sibul või ja õli segus pehmeks. Võta eelmises etapis keedetud odrakruup ja hauta mõni minut. Lisa valge vein ning lase veidi keeda, et alkohol aurustuks.
Lisa kanapuljongit jupphaaval ja täpselt niipalju, et odrakruup oleks parajalt vedelikuga kaetud. Kui vedelikku vähemaks keeb, lisa uus kogus puljongit. Hauta kokku ca 30-45 minutit, kuni kruup on parajalt pehme (mulle meeldis pigem lühike haudumisaeg).
Kalla juurde etapis nr 2 valmistatud kõrvitsapüree. Kui tahad kreemisemat tulemust, lisa ka paar lusikatäit Merevaiku või toorjuustu ja lase sellel sulada.
Sega kõik omavahel läbi ja aseta taldrikule.
Pudista peale kas kitsejuustu või ka näiteks riivitud parmesani.
Lisada võid veel hakitud peterselli, rohelist sibulat vm maitserohelist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.