Nina õunakook. Peterburi hõnguga.

Esileht / Määramata / Nina õunakook. Peterburi hõnguga.

Nina siis rõhuga esimesel i-l nagu Niina ehk slaavi naisenimi, mitte see keset silmnägu paiknev organ, mis meil kõigil ilmade külmenedes varsti jälle vesine on 🙂
Retsepti leidsin kogemata ühe vana kokaraamatu vahelt ema käega kirjutatuna. Ema, kes oli tööõpetuse, joonistamise ja joonestamise õpetaja, sealhulgas ka Salme Masso õpilane, kirjutas üles vaid üles kirjutamist väärivaid retsepte. Nina õunakook oli siis järelikult üks neist.


Seletuseks niipalju, et Nina oli minu lapsepõlves meie Pärnu kodus igasuvine puhkaja koos oma veidi eakama emaga. Mõlemad pärit Peterburist, tollal küll Leningradist, ääretult armsad naisterahvad, ülikooli õppejõud, intelligentsed, tähelepanelikud, toredad.
Millal ja millistel asjaoludel Nina meil õunakooki küpsetas, ei oska öelda, kuid järelikult oli tulemus ülestähendamist väärt. Tegevuskäik on retseptil küll napp, et mitte öelda olematu, kuid tuletamis-loogika-terve talupoja mõistuse meetodit kasutades sai kook tehtud ja tulemus oli tõesti maitsev. Meenutas veidi õunastruudlit. Kindlasti jääb meie õunakookide nimistusse ka edaspidi.


Taina tegin poole kogusega, mille jaoks läks vaja:
150 gr võid (toasooja)
3,5 dl jahu
1 spl piima
1 spl viina (või äädikat)
Hõõrusin või jahuga segamini. Lisasin piima ja lusikatäie viina. Veeretasin tainapalli ning panin selle külma (paariks tunniks).
Täidise jaoks lõikasin tükkideks 3 keskmise suurusega hapumat õuna ning piserdasin õunatükkidele poole sidruni mahla. Peotäie rosinaid panin Vana Tallinna likööriga likku, hakkisin peeneks peotäie kreeka pähkleid.
Enne tainale asetamist segasin õunatükid 1,5 dl pruuni suhkruga, 1 tl kaneeliga, 1 spl tärklisega (kuna tegin plaadikoogina, siis tärklise eesmärk oli täidist tahendada, et see välja ei valguks), rosinate ja pähklitega.

Külmast võetud tainast 2/3 rullisin jahusel laual lahti kandiliseks tükiks (antud kogusest tuli välja poole ahjuplaadi suurune kook, kui tahad suurt plaadipirukat, siis võta poole suurem kogus). Võid vabalt teha ka küpsetusvormis ja ümmargusena.
Toimetada on soovitav kiiresti, kuna külmana on tainas hästi käsitletav. Valmisrullitud tüki asetasin ahjuplaadile, määrisin lahtiklopitud munaga (et muna moodustaks kaitsekihi ja järgmises etapis täidis põhja nätskeks ei muudaks) ja panin 180 kraadi juurde ca 10 minutiks küpsema (kuni tainas on kuivaks tõmmanud, aga veel ei pruunistu).
Samal ajal rullisin valmis ülejäänud 1/3 tainast veidi suuremaks plaadiks kui ahjus küpsemas (kasutasin mõõduna lõikelauda).
Võtsin eelküpsetatud põhja ahjust, sinna peale läks õunasegu, kõige peale lahtirullitud tainas ja siis määrisin munaga koogi pealispinna üle.

180 kraadi juures ca 35 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldpruun.


Täidis oli väga mõnus, kook ise ka nauditav. Selline tõeliset õunane õunakook. Peterburi hõnguga 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.