Pealkiri on itaalia keeles, tõlkes siis pommu (baklaažaan) parmesaniga.
Oma Caponata postituses mainisin, et itaallaste pommuroogadest on kaks minu absoluutselt lemmikut just see melanzane alla parmigana ja caponata. Melanzane alla parmigiana on selline õnnis kooslus, kus ühenduvad küpse tomati magusus, juustu rikkalik ja mahlane maitse, mis toovad välja pommu parimad küljed. Kooskõla on täielik!
Minu pommuvorm on üsna lahja. Olen vähendanud õli kogust sellega, et röstin pommuviile ahjus, mitte ei prae õlis. Kui tahad eriti rikkalikku varianti nautida, siis kiika näiteks üht korralikku itaalia melanzane-rooga – ise ei ole järgi proovinud, aga paneerituna praetud pommuviilud võivad tõelise küllusliku roa efekti tekitada.

Üks ei saa teiseta jääda ning peale paari luhtunud üritust (luhtus pildistamine, mitte toit 🙂 ) saime lõpuks pommuvormi pildile. Esimesel korral külalisi vastu võttes sai see toit lihtsalt enne otsa, kui meie fotoaparaadi välja suutsime kraamida ja teisel korral kaotasime tehtud fotod digitaalsesse avarusse ära.
Retsept pärineb jällegi minu itaalia-teemalisest lemmikraamatust.
Koostisosad on järgmised:
2 keskmise suurusega pommut
1 dl oliiviõli
500 ml tomatikastet (praegu võib tomatikaste ka värsketest tomatitest valmis keeta, jääb eriti magus ja värske)
2×125 gr mozzarellat (2 suurt palli õhukeseks viilutatuna)
ca 75 gr värskelt riivitud parmesani (alati võib parmesani ka rohkem olla)
soola, pipart
basiilikulehti.
Esmalt alusta sellest, et lõika pommu pikkupidi ca 1 cm paksusteks viiludeks. Piserda peale soola ja jäta vähemalt 20 minutiks seisma.
Kuivata sool köögirätikuga ära.
Raamatu järgi on järgmine etapp selline, et kuumuta pannil hea sorts oliiviõli ja prae pommuribasid mõlemalt poolt 4-5 minutit. Tõsta kõrvale köögirätikule nõrguma ja raputa peale soola-pipart.
Pommu võime õli sisse imeda on hämmastav (selline ahne käsn), nii et retseptis toodud õlikogus muutub praadimise käigus tavaliselt kahekordseks. Seetõttu olen mina õlikoguse optimeerimiseks asunud kasutama seda meetodit, et laotan pommuviilud ahjuplaadile, piserdan peale veidi oliiviõli, soola ja pipart ning asetan ahju 15-20 minutiks, kuni viilud on parasjagu läbi küpsenud.
Lõpptulemus jääb ikka sama maitsev (vähemalt meeldib mulle nii mõelda)
Alusta sellest, et laota ahjuvormi põhjale paras kogus eelnevat valmis keedetud tomatikastet(lasanjevorm sobib väga hästi, võid kasutada ka väikeseid ahjuvorme, et igaühele oma ports) .
Sinna peale laota pommuviilud nii, et põhi saaks kaetud. Kata pommu 1/4 kogusega tomatikastmega ja laota peale 1/3 viilutatud mozzarella kogusest.
Korda seda valemit – pommu-tomatikaste-mozzarellaviilud – kolm korda. Võid ka vahekihtide vahele riivitud parmesani puistata, kuid jäta kindlasti kõige pealmiseks kihiks üks korralik peotäis alles.
Viimase tomatikastme kihi peale puista basiilikulehti. Kata vorm riivitud parmesaniga ja aseta ahju 200 kraadi juurde umbes pooleks tunniks.


Toit on valmis siis, kui pealispind on muutunud parajalt pruuniks ning ahjust tuppa tungiv lõhn muutub vastupandamatuks.
Naudi kas lihakõrvasena või ka iseseisva roana. See on VÄGA MAITSEV!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.