Bruschetta. Tomatiga ja marineeritud mozzarellaga

Esileht / Määramata / Bruschetta. Tomatiga ja marineeritud mozzarellaga

Kas ma ikka olen juba maininud, et tomatiga bruschetta on meie peres tomatihooaja üks armastatuimad toite?
Bruschetta = röstitud või grillitud leib (meie mõistes siiski sai) oliiviõli ja küüslauguga. Häälduseks brus-ketta, pärit Kesk-Itaaliast (täpsema asukoha ümber vaidlevad nad siiamaani) ja mainitud juba 15. sajandist.
Bruschetta tähendab tegelikult vaid oliiviõli ja küüslauguga grillitud saiaviilu, aga kuna kõige populaarsem variant on tomati-basiilikukattega, siis on väga laialt levinud ka arvamus, et bruschetta on röstitud küüslaugusai tomatikattega. Tegelikult kasutatakse bruschettade katteks ka prociuttot, grillitud aedvilju, juustu, ubasid jne.


Pildil olev taldrik on üsna suur serveerimistaldrik, seega on saiaviilud ka üsna pirakad, kuigi pildilt väga hästi seda aru ei saa.

Bruschetta valmistamine käib nii, et grillil (või ka ahjus grillelemendi all) või grillpannil tuleb röstida itaalia-tüüpi saiaviilud (suureauguline pärmitaignast sai sobib hästi, ciabatta jääb ka väga hea). Rohmakad suured käsitsi lõigatud viilud on kõige ehedam bruschetta algmaterjal.
Vahemärkusena lihtsalt mainin, et esimest korda olin üsna üllatunud, kui Controventos bruschetta Kodusaia tüüpi saiaviilul toodi. Saanud üllatusest üle, tuli tunnistada, et ega ta nüüd halvasti ka ei maitsenud. Seega, autentsus on hinnas, aga laske vaim vabaks 🙂
Saiaviil tuleks kohe ilusti krõbedaks ja pruuniks röstida.
Peale piserda saiaviilule oliiviõli (kui kasutan röstimiseks ahju, siis piserdan oliiviõli enne ahjupanekut saiadele), määri saia pind värske küüslauguga, soovi korral jahvata saiaviilule veel peale soola ja pipart.


Ideaalne aluspind mõnusaks eelroaks on nüüd loodud.

Lihtne tomatikate. Puhas klassika.


– haki hästi küps punane tomat üsna rohmakalt suurteks tükkideks (mina teen nii, et lõikan tomatilohud ehk sektorid ja need siis omakorda pooleks). Hakkimine võib ära jääda.
– pane igale saiale paras kogus tomatitükke nahapool ülespoole (kuhjata pole vaja) ning vajuta tomatimahl ja -sisu kergelt saia sisse. Teisisõnu litsu neid tomateid seal saia peal veidi. Bruschetta pealispind muutub mahlaseks-tomatiseks. Välimus küll seeläbi saab tomatikattel veidi kannatada, aga maitsevõit on seda esteetilist ohvrit väärt.
– saputa peale veidi basiilikulehti, kas tervena või väiksemaks rebituna. Piserda täiendavalt oliiviõliga ja soovi korral ka värskelt jahvatatud soola ja pipraga.
– Söö kohe, sest vettinud bruschetta ei ole pooltki nii mõnus kui värskelt valmistet.

Tomati ja marineeritud (buffalo)mozzarella bruschetta.

See bruschettakate on minu sellesuvine avastus ja selle põhjustas tõsiasi, et mulle kohhhhutavalt maitseb marineeritud buffalomozzarella ning seoses sellega otsisin uusi kasutusvõimalusi 🙂


Algse, pildil oleva, salati retsepti leiad SIIT.
Vaja läheb:
– 1 pühvlimozzarella või tavalise mozzarella pall (125 gr, pühvlipiima mozzarellat olen saanud Stockmannist ja Rimist ning hind on sel suvel ca 33 krooni ehk üsna mõistlik juba. Infoks lihtsalt niipalju, et eelmisel hooajal oli samalaadne toode hinnaklassis 50+ krooni ning, muide, ka Itaalias on buffalomozzarella umbes samas hinnaklassis ehk umbes veidi alla 2 EURi, järelikult on tegemist väärt toiduainega)
Marinaad:
– paar näpuotsatäit röstitud ja peeneks hõõrutud (võimalusel uhmris) fenkoli- eht apteegitilli seemneid* (see on väike aga oluline lisand, mis annab eriliselt nauditava maitse mozzarella marinaadile)
– poole sidruni riivitud koor ja veidi sidrunimahla
– oliiviõli, et mozzarella oleks marinaadiga piisavalt kaetud
– 1 küüslauguküüs, purustatud
– hakitud basiilikulehti
soola, pipart.
Sega marinaadi ained, sinna sisse rebi mozzarella tükid ja lase ca pool tundi marineeruda.


Nüüd tee valmis tomatiga bruschetta ja laota sinna peale lihtsalt marineeritud mozzarella tükid.
Marinaadiks olnud maitsestatud oliiviõli piserda ka kõik saiadele peale. Mmmmm…..
NB! Bruschettadega tasub jännata vaid siis, kui tomatid on küpsed ja magusad. Talvised redise ja tomati krõmpsuvad ristsugutised jäägu selle suurepärase eelroa jaoks küll poeriiulile.
* Fenkol ehk apteegitill on nii maitse- kui ka ravimtaim. Olen leidnud Meiralt maitseainete riiulil täiesti korralikud fenkoliseemned, kindlasti on olemas Piprapoes ja kui tõesti poest ei leia, siis apteegis peaksid ka ravimtaimede seas need apteegitilli seemned olemas olema (aitab kõhupuhituse, üldse kõhuhädade vastu, lisaks on apteegitilli tee imetavate emade peamine jook)

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.