Virsiku ricotta kook kaneelise pähklipuruga

Esileht / Määramata / Virsiku ricotta kook kaneelise pähklipuruga

Koogi saamislugu on traditsiooniline “vaatasin, mis parasjagu kodus on” valemist tulenev. Sama retsept sobib ka õunte, ploomide jm sügiseste puuviljade tarbeks. Kokku tuli kook maitsev, mahlane, üsnagi üllatav (proovisin koogipõhjal kasutada nisujahu asemel maisijahu, seega tainas on gluteenivaba). Suure tõenäosusega tuleb ka edaspidi tegemisele.

Maisijahust põhi andis hoopis teistlaadse maitsenüansi, tuli välja selline polentakook.
Maisijahu üksinda kipub veidi pudedaks jääma, seetõttu tasub jagada jahukogus nisu- ja maisijahu vahel ära.

Koogi põhi:
150 gr võid
1 tl soola
1 dl suhkrut
3 dl jahu (minul oli maisijahu, võid teha tavalisega või ka 50/50 varianti proovida)
1 tl küpsetuspulbrit

Sega toasooja või sisse kuivained ja sega tainapalliks. Suru tainas vormi põhjale ühtlase kihina.

Kate:
400 gr ricotta kohupiima
2 dl suhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor
1 tl vanillisuhkrut
3 muna
2 spl tärklist
4-5 värsket virsikut sektoriteks lõigatuna

Vahusta kergelt munad suhkru- ja vanillisuhkruga, lisa ricotta kohupiim, sidrunimahl ja -koor, tärklis ning sega kõik läbi. Kalla koogipõhjale ja peale laota virsikusektorid.

Pähklipuru:
suur peotäis hakitud pähkleid (sobivad nii kreeka-, india-, metspählid jm)
0,5 dl pruuni suhkrut
1 tl kaneeli

Sega hakitud pähklid, kaneel ja pruun suhkur ning pudista virsiku-ricotta kihi peale.


Küpseta 180-200 kraadi juures ca 45 minutit või seni, kuni kook on parasjagu pruunistunud ja ricottakiht kalgendunud (seda kontrolli vormi liigutades). Kui tundub, et keskelt on veel liiga vedel aga pealispind hakkab juba liialt pruunistuma, aseta koogile foolium peale ja küpseta veel veidi.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.