Virsiku tarte tatin

Esileht / Määramata / Virsiku tarte tatin

Tarte tatin ehk tagurpidi (õuna)kook on vist üks kuulsamaud köögiäpardusi. No see lugu, kuidas kokk unustas taina koogi põhjale panna ja siis viimases hädas voltis selle täidise peale, küpsetas tagurpidi ära, keeras ümber nii et tainas alla jääks ja…. arvake ära, kas peale seda on maailmas küpsetatud tuhandeid ja tuhandeid kooke just niimoodi tagurpidi 🙂


Nami-nami autoriteetsetest allikatest lähtub selline, veidi faktitäpsem info:
Üldlevinud legendi kohaselt “avastasid” tarte tatin’i prantsuse õekesed Stéphanie and Caroline Tatin, kes 1898. aastal oma Lamotte-Beuvronis asuvas Hotel Tatin’is kogemata kooki pahupidi küpsetasid. Kuna hotelli klientidele kook väga meeldis, siis jäigi see pahupidi küpsetatud, aga õigetpidi serveeritud kook menüüsse.
Larousse Gastronomique aga annab mõista, et Orleansi linna ümbruses on pahupidi õunakooke juba tükk aega küpsetatud. Samuti rõhutab Larousse Gastronomique selle tuntud koogi puhul vaid asjaolu, et kook on küpsetatud ahjus nii, et puuviljad on all ja tainas peal; seda serveeritakse ikka õigetpidi, ehk siis tainas all ja puuviljad peal; oluline aspekt on karamellis (ehk siis või-suhkru segus) küpsetatud õunad. Seda, kas kook peaks olema tehtud leht- või muretainaga (kaks peamist ‘koolkonda’), prantsuse kokanduspiibel ei täpsusta – ja üks võimalikest retseptidest raamatus on just lehttainaga.

Niipalju siis tarka juttu. Edasi järgneb juba asine info.
Klassikaline tarte tatin on tehtud õuntega, kuid samal moel võib küpsetada ka sügiseste erinevate puuviljadega kooke. Seekord tegin virsikutega variandi, väga maitsev jääb ka suurte küpsete ploomidega. Taina retsepti võtsin Nami-nami õuna tarte tatini juurest, täidise komponeerisin ise.
Tarte tatini taina jaoks läheb vaja:
170 g nisujahu
85 g suhkrut
85 g magedat võid
noaotsatäis soola
paar sl piima

Täidise jaoks läheb vaja:
5 keskmise suurusega virsikut
50 gr võid
1 dl demerara suhkrut
0,5 sidruni mahl
korralik sorts Vana Tallinna likööri (sobib ka näiteks konjak või dessertvein vm)

Alusta sellest tee valmis tainas. Sega toasooja võiga kõik ülejäänud ained v.a. piim. Piima hakka lisama päris lõpus ja piima abil timmi taina paksus parajaks (peaks jääma selline muretaina paksune või veidi paksem). Vormi tainapall ja pane see külmkappi umbes pooleks tunniks.
Eemalda virsikutelt kivid ja tükelda virsikud 4-6 tükiks. Kuumuta pannil või, sinna sisse pane suhkur ning lase suhkrul veidi karamellistuda. Lisa sidrunimahl ja liköör ning kuumuta virsikusektoreid karamellises või-suhkru segus keskmisel kuumusel mõlemalt poolt umbes 5 minutit.


Võta virsikud pannilt ja lao korrapärase mustrina ümmarguse koogivormi põhjale ja lase puuviljadel veidi jahtuda.
Laota külmkapis veidi tahenenud tainas jahusele tööpinnale ning rulli ümmarguseks ning vormi suurusest mõne sentimeetri võrra laiemaks. See protseduur peaks olema päris kiire, sest tainast on kergem käsitleda jahtununa.
Aseta tainas ettevaatlikult virsikutele ning voldi ääred allapoole täidisele ümber.


Umbes sel moel


Tulemus peaks olema midagi taolist. Torka kahvliga augud tainasse, et küpsemisel tekkivad aurud tainatekki väga palju liigutama ei hakkaks.

Siis ahju 180 kraadi juurde umbes 45 minutiks, kuni kook on pealt mõnusalt kuldpruun.
Igaks juhuks tõmba küpsel koogil noaga servad vormi küljest lahti. Aseta koogialus vormi alla ning kalluta tarte tatin tagurpidi alusele.
Tadaaa!


Enne…


… ja pärast

Puista peale tuhksuhkrut ning naudi vaniljejäätisega, vaniljekastmega või ka lihtsalt niisama.
Klassikud ei sünni põhjuseta!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.