Armeenia šašlõkk

Esileht / Määramata / Armeenia šašlõkk

Kõik sai alguse sellest, et minnes turule Osso Buco lihatükki tooma, sattusin väga sümpaatselt aktiivsele müüjale, kes mulle käigupealt ja endalegi teatavaks üllatuseks väga ilusa tüki sea kaelakarbonaadi müüs (et eriti värske ja erakordselt ilus tükk jne). No mis seal ikka, tegime kiirelt plaanid ümber ja pajaroa asemel keskendusime grillmenüüle ümber. Samalaadse ilmaga kevadisel ajal pannakse ometi kõik grillid ju hõõguma ja kärssava liha aroom täidab meie kauni kodumaa õhuruumi. Miks siis mitte augusti viimaseid päevi grillimisega sisustada.


Kaelakarbonaadist Kaukaasia poegade moel šašlõki valmistamisel olen seni lähtunud Heimar Kuuskleri lihakoolituselt saadud soovitustest. Kõik õpetatu peab paika ja suurepärane tulemus on garanteeritud. Samas palus Heimar koolitusel jagatud retsepti mitte avalikult üles riputada, seetõttu mõtlesin midagi samaväärset asemele otsida.
Appi tuli nagu ikka meie asendamatu Nami-Nami , kust leidsin Armeenia šašlõki nimelise liharoa ning järele proovides olen nõus sellele variandile ka maksimumpunktid andma.
Retsept ise sai järgmine (ei suutnud ikka algretsepti järgida, kuid loodetavasti olid kõik täiendused õigustatud):
ca 1 kg kaelakarbonaadi (umbes pool tulemusest sõltub liha värskusest ja kvaliteedist, seega vali liha hoolega. Poes valmispakendatud variandid on hädavariant)
1-2 korralikku sibulat ratasteks lõigatuna
ca 0,5 dl valge veini äädikat
ca 0,5 dl oliiviõli
3 spl kontsentreeritud tomatipastat (minu lemmik on Mark&Spenceri tuubis topeltkontsentreeritud pasta, isegi väike kogus teeb nii mõnusa küpse tomati maitse toidule juurde)
1 tl tšillipulbrit (kui oled teravamate maitsete sõber, aga võid ka ära jätta)
purustatud musta pipart
1 tl suitsutatud paprikapulbrit (samuti Mark&Spenceri poest üks lemmikuid)
2 tl Naršarabi (võid ka ära jätta või näiteks mett lisada)
korralik peotäis hakitud peterselli või koriandrit

* Vaata ka variatsioone postituse allosas

Soola ei ole unustatud retseptist välja 😉


Tegevuskäik:
Lõika liha ca 5×5 kuubikuteks.
Sega kõik ülejäänud ained kokku marinaadiks, kalla lihale ning pigista mõned minutit lihatükke, et liha ja marinaad maksimaalselt sõbraks saaksid ja sibula mahlad eralduksid. See kirjeldatud protseduur on oluline etapp ja kättpidi liha sees sõtkumine on tegevus, mida ei tohiks mingil juhul vahele jätta. Jäta lihatükid mõneks tunniks marineeruma (minul kulus selleks 4 tundi).
Võid enne küpsetama asumist puistata lihale ka ca 1,5 tl soola ja segada see liha sisse. Mina küpsetan liha täiesti magedana ja kastame lihatükke soola ja hapuka sumahhi segu sisse.
Lükka liha metallvarraste otsa (metallist varraste eelis on see, et nad kuumenevad grillimise ajal ka ise ning liha küpseb ühtlaselt nii väljast kui seest. Puuvarrastega seestküpsemise efekti ei teki).
Grilli vardaid pidevalt keerates ca 15 minutit, kuni liha on parajalt küps ja hakkab pealt pruunistuma.

Puista väiksesse kaussi soolaga segatud sumahh (keskturu kraam, seal päris mitu müüjat pakuvad seda), kasta iga lihatükk sinna sisse ja naudi!
Juurde sobivad igasugused köögiviljasalatid, grillitud köögiviljad, lavašš, pitaleivad jms Kaukasuse-kandi kraam.
Meie šašlõki juurde sai haugatud keskturult putkast nr 85 otse ahjusoojana ostetud saialist. Kes keskturul käivad, siis ärge sealt putkast mööda minge. Linna parim lavašš! Aitähh, Tiina, vihje eest!

* Variatsioone:
kui oled koriandri sõber, siis kasuta maitseürdina koriandrit peterselli asemel. Väga maitsev!
– keskturult saab osta maitseainet Hmeli-suneli (ürtide, sh koriandri kuivataud segu). Asenda tšillipipar ja paprika hmeli-suneliga – saad väga mõnusa ja teistlaadse ürdise alatooniga koosluse
– valge veini äädika asemel kasuta valget veini, tavapärast lauaäädikat 1:3 lahjendatuna või hoopis sidrunimahla – hapustaja peaks olema, aga varieerida annab siin mitmeti

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.