Caponata

Esileht / Määramata / Caponata

Pommust ehk baklazaanist valmistatud Itaalia roogadest on kaks kõige geniaalsemat kooslust (minu tagasihoidliku arvamuse järgi) just seesama Caponata ja Melanzane alla Parmigiana ehk pommuvorm tomatikastme, mozzarella ja parmesaniga. Viimase toidu pildid olen suutnud suverammestuses ära kaotada ning seepärast ootab see postitus ka uue pildi tegemist. Tegelikult tahtsin oma ammuse lemmiku juba ammu ka laiemale publikule postitada. Varsti teen uuesti ja siis teeme ka uued pildid ära 🙂
Caponata on minu taasleitud lemmik Itaaliast Sitsiilia saarelt ning taasleidmise põhjust tuleb otsida meie sõprade juures toimunud pommuteemaliselt õhtult. Seal meenus kui suurepäraselt maitseb üks korralik Caponata – magushapu alatooniga köögiviljahautis, kus põhitegelane just pommu. Variatsioone on sellel roal lõputult.


Lihtne, tervislik, maitsev roog, mis sobib väga suurepäraselt lihakõrvaseks. Praegu on ideaalne Caponata hooaeg, kuna kõik koostisained on saadaval maksimaalses küpsusastmes ja tulemus on parim, mis siin laiuskraadil õnnestub saavutada.
Minu retsept pärineb Giada de Laurentiisi raamatust “Everyday Italian”
Vaja läheb:
ca 0,5 dl oliiviõli
1 sellerivars
1 keskmine sibul
1 paraja suurusega pommu
1 purk kooritud tomateid nt Annalisa (või siis 3-4 kooritud värsket tomatit)
1 punane paprika
1 tl kuivatatud oreganot ehk punet
korralik sorts punase veini äädikat (minul oli balsamico ja arvan, et halvemaks see rooga ei teinud)
4 tl suhkrut
2 spl kurnatud kappareid
soovi korral peotäis rohelisi oliive
soola-pipart maitse järgi
hakitud värsket peterselli ja basiilikut.
Haki sellerivars, sibul, paprika, tükelda pommu. Kui kasutad värskeid tomateid, siis kalla tomatitele kuum vesi, tõsta tomatid veest välja ning kalla üle külma veega. Eemalda tomatitelt koor ning haki tomatid.


Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli, tõsta sinna seller, lase haududa, lisa pommu ning hauta paar minutit. Pane sibul pommule ja sellerile lisaks, hauta, siis lisa paprika ja tomatikonserv/värsked tomatid. Vajadusel lisa tiba vett. Puista juurde oregano. Lase podiseda madalal kuumusel vähemalt 20 minutit, kuni kõik koostisained on pehmed. Lisa äädikas, suhkur, sool, kapparid, sool ja pipar. Kui soovid oliividega varianti, siis lisa ka oliivid. Tuuni toidu maitse endale parajaks.
Serveerimisel lisa juurde veel hakitud petersell ja basiilik.
Söö kas soojalt, toasoojalt või ka külmkapist võetuna. Maitseb häst igal hetkel ja igas olukorras.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.