Pangesalat

Esileht / Määramata / Pangesalat

Ignoreerides tõsiasja, et pang või ämber on kõnekeeles pigem totaalset ebaõnnestumist tähendavad terminid, ei kavatse ma vana head pange- või ka ämbrisalatit sellegipoolest ümber nimetada. Ja kinnitan, et ämbriga seob seda salatit mitte õnnestumise aste, vaid üsna üüratu salatikogus, mis mahub ära vaid korralikku pange ehk ämbrisse.


Retsept ise on jälle ajalooline, pärit jumal-teab-kust-ja-kellelt. Seda salatit tegi sügiseti minu ema, nüüd jälle mina ja mulle on kogu aeg pangesalat väga maitsenud.
Koostisosadena panen kirja algse retsepti kogused, aga tehes ka ise seda poole kogusega, tuli välja ikkagi salatihulk, mis hädavaevu mahtus ära minu majapidamise suurimasse 7-liitrisesse potti. Nii et ole valmis selleks, et purke kulub ohtralt. Minu tuli poole kogusega kokku 8 purgitäit salatit (0,5 – 0,375 liitrised).
Vaja läheb:
2 kg kapsast
1,5 kg sibulat
1,5 kg porgandit
2 kg kurke
2 kg tomateid
6 spl suhkrut
6 spl soola
10 spl äädikat
3 tl jahvatatud musta pipart
suur peotäis hakitud peterselli
suur peotäis hakitud tilli
200 ml õli
Omapoolse lisandina hakkisin juurde veel paar korralikku tulist tšillit, aga kui armastad mahedat maitsed, võivad need vabalt ära jääda.


Haki kõik köögiviljad. Natukeseks ajaks on tegevus olemas

Eriti muljetavaldavaks osutub alati selle salati koguse jaoks vajamineva sibula hakkimine, kusjuures minul olid värskelt Peipsi äärest toodud sibulad, mis pole kindlasti mingid naljasibulad pisarakiskumise koha pealt 🙂
Mina tegin seda hakkimistöö käsitsi, kuna lihtsalt meeldib käsitsi hakitud salat rohkem, samas oluliselt lihtsama vaevaga saab siis, kui kasutada köögikombanini riivimis-viilutamisfunktsiooni.

Sega maitseainetega ning lase esmalt seista vähemalt 4 tundi või ka näiteks üleöö.


Salat enne kuumutamist

Kuumuta ja hauta ca 40 minutit, siis jäävad porgandid-kapsad veel parajalt krõmpsuks.


Salat peale kuumutamist

Pane purki ja sule õhukindlalt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.