Valge šokolaadiga tagurpidi ploomikook

Esileht / Määramata / Valge šokolaadiga tagurpidi ploomikook

Tegin väheke katsetusi ploomikoogi teemal ja tulemus tundus olevat väärt üht postitust. Kook on lihtne valmistada ja parim soojalt. Valge šokolaadi asemel võid kasutada ka martsipani, mida saab samamoodi ploomide vahele riivida. Hea magushapu ploomikiht annab tainale mõnusat mahlakust.
Taaskord on see selline kook, kus ploomid võib vabalt asendada erinevate puuviljadega. Praegu kindlasti õun üks tõenäoline kandidaat, pirnid, aprikoosid, kirsid jne võivad ka suurepäraselt sobida.

Metoodika on siis tagurpidi kookide oma, mis tähendab seda, et peale küpsetamist tuleb kook tagurpidi keerata. Tainas sai tehtud taotluslikult veidi paksem ja keeksisem, kui klassikaliste tarté tatinide puhul.
Kook ise sai siis järgmistest koostisosadest kokku segatud:
ca 700 gr ploome, poolitatud ja kivid eemaldatud (siinkohal tänukummardus V-le, kelle lahke käsi meile need ploomid jagas!)
100 gr valget šokolaadi
100 gr võid + veidi vormi määrimiseks
200 gr jahu
1 muna
2 dl (pruuni) suhkrut
1 sidruni riivitud koor
1 spl küpsetuspulbrit
150 ml piima
1 tl jahvatud ingverit
0,5 tl soola

Alusta sellest, et määri võiga koogivormi põhi. Aseta sinna peale poolitatud ploomid lõikepind allapoole. Ploomide peale puista riivitud valge šokolaad.
Taina valmistamiseks klopi muna piimaga lahti. Sulata või ja sega suhkruga. Üheda omavahel piima-munasegu ja või-suhkrusegu. Järgmisena sega sisse sidrunikoor ning küpsetuspulbri, ingveri ja soolaga segatud jahu. Kalla tainas ploomidele peale ning silu pealt ühtlaseks.
Küpseta 175 kraadi juures ca 45 minutit. Kontrolli küpsust tikuga.
Peale ahjust võtmist lase veidi jahtuda, kummuta siis koogialusele (suru koogialus koogivormi vastu ja kummuta lihtsalt ümber, et alumine pool jääks nüüd pealmiseks).

Puista peale veidi tuhksuhkrut ja/või pärlsuhkrut ning serveeri koos külma vaniljejäätisega.   

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.