Coq au vin

Esileht / Määramata / Coq au vin

/prindi retsept/
… ehk kukk punase veini kastmes. Kuna meie kandis kukkesid tänapäeval keeruline leida, siis tõlgiks roa kanaks punaveinis.
Pikemat tutvustamist vist ei vaja. Üldtuntuntud ja populaarne kanast pajaroog. Vajab valmimiseks aega (sh 24 tundi marinaadis), kuid tulemuses ei pea pettuma.

Retsept pärit taas kord minu hetke ühest lemmikust Saveur Authentic French raamatust ja roog oli laual Burgundia õhtul, seltsiliseks head ja veel paremad Burgundia veinid ja armsad inimesed.

Kindlasti ei tohiks kanale peale kallata kehva veini, mis juua hästi ei kannata. Eelistada tuleks Pinot Noir marjast tehtud punaveini ning kui vähegi raatsib, siis võiks see vein olla ka Burgundiast pärit (Vin de Pay’s tase sobib pajaroale juba hästi, parem kraam jäta kana kõrvale joomiseks).

Vaja läheb:
1 ca 1,5 kg kana tükeldatuna
2 suurt sibulat hakituna
3 šalottsibulat hakituna
2 porgandit hakituna
3 küüslauguküünt
Bouquet garni (paar petersellioksa, mõned tüümianivarred, 5 tera pipart, 2 loorberilehte)
1 pudel punast veini (soovitavalt Burgundiast või ka mujalt pärit Pinot Noir marjast vein)
soola ja pipart
õli praadimiseks
2 spl jahu
üks korralik sorts konjakit
1,5 spl kakaopulbrit
100 gr suitsupeekonit
200 gr šampinjone

Alusta pajaroaga juba eelmisel päeval. Pane tükeldatud kana, hakitud sibulad, porgandid, küüslauk ja bouquet garni potti ning kalla peale vein. Kata pott toidukilega ning lase marineeruda 24 tundi.

Võta kana jägmisel päeval veinimarinaadist välja, kuivata pealispind paberrätikuga. Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta suures potis või pannil õli ning prae kanatükid igast küljest läbi (selleks kulub ca 15 minutit). Küpsetatud tükid aseta kõrvale taldrikule. Pane pannile jahu ning prae see läbi paari minuti jooksul. Pane kana pannile tagasi. Lisa konjak (ole ettevaatlik lahtise tulega), lase alkohol välja aurustada, kalla kanale peale veinimarinaad ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning lase kanal vedeliku sees küpseda ca 1,5 tundi.
Võta kana pajast välja ning kurna veinikaste läbi sõela. Eemalda ka bouquet garni. Kalla kaste pannile tagasi.
Sega kakao vähese koguse kastmega, kuni tekib ühtane pasta. Sega kakaomass kastmele juurde. Hauta kaste ilma kaaneta 15-20 minuti jooksul kokku. Pane kana tagasi kastme sisse.

Teisel pannil prae peekon läbi, lisa ka šampinjonid ja prae peekoniga koos läbi. Lisa peekon ja seened kanapotti. Sega kogu pajaroog läbi. Serveerida võib kanapada koos ahjus röstitud pika saia viiludega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.