Kirsi-martsipanitäidisega struudel

Esileht / Määramata / Kirsi-martsipanitäidisega struudel

Sellest koogist tuli tõeline üllataja. Retsept jäi üsna kogemata silma Rick Steini prantsuse köögi raamatust “French Odyssey” ja kooslus tundus paljulubav – magus mandline martsipan ning hapukas mahlane kirss krõbeda kihilise lehttainaga vooderdatuna. Kas ei kõla ahvatlevalt!

Järeleproovituna võib kinnitada, et kooslus toimis igati ja väga maitsev struudlit meenutav martsipanine kook tuli välja.
Koogi valmistamise jaoks läheb vaja:
500 gr lehttainast
150 gr martsipani
100 gr toasooja võid
1 dl suhkrut (või veidi rohkem, kirsid oma hapu olemisega “söövad” magusa maitse korralikult ära)
2 muna + munakollane määrimiseks
2 spl jahu
300-400 gr kirsse (külmutatud, sulatatud ja sõelal nõrutatud)
Tubli sorts konjakit või Vana Tallinna likööri
tuhksuhkrut

Riivi külmkapist võetud martsipan, sega toasooja võiga. Lisa kaussi ka suhkur, jahu ning klopi munad. Soovi korral lisa ka liköör või konjak – annab kindlasti luksuslikuma maitse. Kõige lõpus lisa ettevaatlikult sulatatud kirsid. Pane täidis ca 20 minutiks külmkappi.

Rulli tainas parajalt suureks ristkülikult (suurus 2x nii suur, kui suurt lõpptulemust soovid), aseta täidis ühele poolele, jättes servad tühjaks. Servad pintselda munakollasega ning keera tühjaks jäänud tainakiht täidisega poolele peale. Suru servad kokkuja voldi kahekordne tainaäär veelkord ülespoole. Määri tainas pealt munakollasega ning torka kahvliga mõned täkked pealmise tainakihi sisse.
Küpseta kooki 200 kraadi juures ca 15-20 minutit, siis alanda temperatuur 180 kraadini ning lase veel 30-40 minutit küpseda. Küpsusastet kontrolli tikuga – kui täidise sisse torgatud tikk jääb puhtaks, on kook läbiküpsenud. Kui tikk jääb täidisega kokku ning pealispind on juba liiga tume, kata küpsetis fooliumiga.
Raputa peale ohtralt tuhksuhkrut ning lase küpseda veel 3-4 minutit 200-220 kraadi juures. Sellest moodustub mõnus karamelline pealispind.
Serveeri veidi jahtununa külma vaniljejäätise või -kastmega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.