Kartul pidurüüs – kartuli-pastinaagi suflee ja koorene kartulivorm

Esileht / Määramata / Kartul pidurüüs – kartuli-pastinaagi suflee ja koorene kartulivorm

/prindi retsept/
Eelseisvate pühade eel eksib varem või hiljem mõte jõululaua teemale. Tahaks midagi, mis oleks hea ja veidi teistmoodi, kui argipäeval. Et oleks pühadetunne hinges ja hiljem ka kõhusoppides pidulikult rahulolev nurrumine.
Kuigi suure tõenäosusega saab põhirõhk pidulaual olema lihasel kraamil (kui just taimetoitlastega tegemist ei ole ja meie puhul kohe kindlasti ei ole), siis üks korralik pühadelaud ei saa läbi kartulita. Eriti kehtib see juhul, kui küllatulnud vanema põlvkonna esindajad on laua ääres – kartul on ühe eestlase toidulaual must.
Vahelduseks ahjukartulitele võib proovida veidi teistsuguseid kartulist lihakõrvaseid valmistada.

Suflee võid valmistada väikestes portsjonvormides või ka ühes suures vormis, kust igaüks endale paraja koguse tõsta saab

Koores hautatud kartulid on väga lihtsad valmistada, nõuavad küll pikka küpsemisaega, kuid tulemuses ei pea pettuma. Kartulite vahele said peidetud ka veidi pastinaagilõike

Mina väga suur kartulifänn ei ole ning seetõttu eelistan kartuleid muude mugulate seltsis: lisan sageli kartuliroogadele veel pastinaaki või maguskartulit ehk bataati – need maheda magusa maitsega mugulad sobivad ideaalselt meie rahvusmugulale seltsiliseks ja vastastikku komplimente tehes toovad välja üksteise parimad küljed.


Wikipedia illustreerib pastinaaki (i.k. parsnip) sellise informatiivse pildiga.

Pastinaak on praegu päris hästi poodides saadaval, meenutab ja valget porgandit (tegemist ongi porgandi sugulasega) ning minu köögis oli pastinaak asendamatu kui lapsele juurviljapüreesid valmistasin – nii magus, kreemjas ja mõnusa maitsega mugul! Enda laual röstituna ürtidega oliiviõlis – super! Väga mõnusad on ka pastinaagi õhukesed viilud ahjus röstituna – saab kelmikalt krõmpsuva magusa alatooniga suupiste.


Pastinaagi-kartuli suflee
Vaja läheb:
200 gr pastinaaki
200 gr kartulit
50 gr riivitud parmesani
150 ml kohvikoort
2 suuremat muna
soola, pipart, muskaatpähklit, maitserohelist (tilli, peterselli, tüümiani vm)

Koori ja tükelda kartul ning pastinaak ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kalla keeduvesi ning püreeri juurviljad.
Sega riivitud parmesaniga, koorega, maitseainete ja -rohelisega ning munakollastega.
Vahusta munavalged ning sega ettevaatlilkult ülejäänud aintega.
Määri vormid võiga, kalla saadud segu vormidesse ja küpseta 180 kraadi juures ca 20-25 minutit.

Koores hautatud kartulivorm
Tegemist on prantsuse köögist pärit moodusega, kus kartul haudub pehmeks koorese kastme sees pika aja jooksul (kokku 2-2,5 tundi).
Vaja läheb:
500 gr kooritud ja tükeldatud kartuleid (siin võib osaliselt asendada kartuli pastinaagiga)
400 ml koort (eriti hea tulemuse annab vahukoor, kui nii rammusat ei taha, võib ka kohvikoorega teha või siis vahukoorele veidi piima lisada)
50 gr riivitud parmesani vm hästi sulavat juustu
soola, pipart, muskaatpähklit

Aseta tükeldatud kartulid ahjuvormi, kalla peale koor, kata ahjuvorm fooliumiga ning lase 160 kraadi juures küpseda 2 tundi.
Võta vorm ahjust, sega juurde sool, pipar ja muskaatpähkel (soovi korral lisa ka ürte). Pealmiseks kihiks raputa peale riivitud juustu ning küpseta 200 kraadi juures veel 30 minutit.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.