Kelmikalt värvilised porgandi- ja peedikuklid

Esileht / Määramata / Kelmikalt värvilised porgandi- ja peedikuklid
/prindi retsept/
Et köögilauale värvi tuua, on heaks nipiks kasutada talviseid juurikaid ka saiatainas. Sel moel tehtud saiad säilivad ka kauem värskena.
2 dl riivitud ja võis hautatud porgandit või peeti
25 g võid
värsket või kuivatatud tüümiani
0,5 pk kuivpärmi
1 dl grahamjahu
4 dl nisujahu
nisukliisid
2 dl käesooja vett
0,5 sl siirupit või mett
0,5 tl soola
määrimiseks lahtiklopitud muna või piima
Hauta riivitud juurvilja või sees, kuni see on peaaegu pehme. Maitsesta ning jahuta enne tainasse panemist toasoojaks. Võid kasutada ka keedetud peeti, hauta see samamoodi võis ja tüümianiga läbi, siis muutub maitse intensiivsemaks.
Sega kuivpärm jahude ja nisukliidega. Nirista toasooja vee sisse siirup ja sega jahuseguga. Sõtku kuni ühtlase taina moodustumiseni. Lisa hautatud juurviljad ja sõtku ühtlaselt taina sisse.
Vormi tainapall ning pane rätiga kaetult sooja kohta kerkima. Tainas peab kerkima vähemalt kahekordseks, tavaliselt kulub selleks 1 tund või kauem. Võid tainast kergitada ka kergelt soojendatud praeahjus, kuid jälgi, et ahi liiga soojaks ei läheks (temperatuur ei tohi üle 50 kraadi olla).
Vormi kerkinud tainast jahusel tööpinnal kang ja lõika see peopesasse sobituvateks pallikesteks. Jäta ahjuplaadile veel vähemalt pooleks kuni üheks tunniks kerkima. Määri kuklid pealt kas lahtiklopitud munaga või piimaga, puista peale nisukliisid.
Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.
NÕUANNE
Kui soovid kasutada toorpärmi, siis arvesta, et 11-grammisele kuivpärmipakile vastab 30 grammi toorpärmi.
Retsept ilmus 2010 novembrikuises Oma Maitses

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.