Mamma võirullid

Esileht / Määramata / Mamma võirullid
/prindi retsept/
Minu vanaema ehk mamma oli sõjaeelse kodumajanduskooli kasvatusega armas ja hea inimene, kelle juurde maale oli ikka hea reedeõhtuti pooleneljase bussiga linnamüra seest eemale sõita. Mammal ei olnud telefoni, seega ei teadnud ta kunagi, kas mõni lapselaps on tulemas või mitte. Vaatamata sellele võisid olla kindel, et kui Toominga peatuses bussist maha tulid ja umbes kilomeeter maad metsateed mööda Kingu talu poole astusid, istus mamma akna all ja ootas sind. Laual oli alati suur vaagnatäis värskeid võirulle.
Selle avastuseni, et need võirullid olid meie jaoks valmis ka nendel kordadel, kui me pooleneljase bussiga ei tulnud, jõudsin alles siis, kui olin suureks kasvanud.
Fotol on võirullid mamma 1939. aastast pärit pulmaserviisil.
Mamma kasutas saiatainas alati toorpärmi, retseptis toodud kogusele vastab 1 pakk kuivpärmi, mis tuleks otse jahu sisse segada.
5 dl käesooja piima
50 g pärmi või 1 pakk kuivpärmi
13 dl nisujahu
1 tl soola
1,5 dl suhkrut
soovi korral 1 tl kardemoni – annab pidusaia maitse
150 g võid
TÄIDIS:
150 g toasooja võid
1,5 dl suhkrut
Soojenda piim käesoojaks ja lahusta pärm piimas. Kuivpärmi kasutades sega see jahuga ning lisa ka koos jahuga. Lisa sool ja suhkur (kardemon). Sega hulka umbes pool jahukogusest, kuni tulemuseks on ühtlane kissellitaoline tainas. Puista pidevalt sõtkudes osade kaupa juurde ülejäänud jahu, kuid jäta 1–2 dl alles ning lisa see alles pärast või lisamist tainasse. Sõtku juurde toasoe või ja jätka sõtkumist seni, kuni või on ühtlaselt tainaga segunenud. Viimasena sõtku juurde ülejäänud jahu ja jälgi taina paksust – võib-olla ei olegi kogu jahu vaja. Tainas peab olema parajalt pehme, samas piisavalt paks, et kannataks laiali rullida. Kata tainakauss kas räti või kilega ning lase kerkida soojas kohas, kuni maht on kahekordistunud.
Samal ajal valmista täidis. Hõõru toasoe või suhkruga segamini. Sõtku kerkinud tainast ettevaatlikult õhumullid välja ning rulli tainas laual lahti. Taina paksus peaks jääma 0,5–0,7 cm. Määri täidis tainale ja keera rulli. Lõika 1,5 cm paksused rullid, aseta need ahjuplaadile ja lase veel vähemalt 0,5 tundi kerkida.
Küpseta 225-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni saiad hakkavad kergelt pruunistuma.
Maitseb kõige paremini sidruniga teega.

Retsept ilmus 2010 novembrikuises Oma Maitses

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.