Kõrvitsasai juustuga, kuldkollane ja mahlane

Esileht / Määramata / Kõrvitsasai juustuga, kuldkollane ja mahlane
Kuldkollane kõrvitsasai kiirgab sooja värvi ja küpsetajale boonuseks on saia kaasa pandud veel ka magusalt mahlast maitset. Meie kodus kulub esimene pool saia sageli niisama soojalt süües ära, ei taheta sinna peale ei võid ega mingit muud katet. Saia maitset võid varieerida juustudega – parmesani, tavalise juustu, mozzarella, suitsujuustuga – kõik need annavad veidi erineva lõpptulemuse.


200 ml käesooja kõrvitsapüreed*
1 sl siirupit või mett
0,5 dl kõrvitsaseemneõli (kui pelgad kõrvitsaseemneõli intensiivset maitset, asenda mõne teise õliga või kasuta 50:50 valemit)
400–450 g jahu
0,5 tl soola
1 pk ehk 11 g kuivpärmi
100 g (suitsu)juustu
määrimiseks muna
röstitud kõrvitsaseemneid
NB! Kõik koostisained peavad olema toasoojad.

KÕRVITSAPÜREE:
2 cm paksuseid kõrvitsaseibe ca 500 gr
vett ja/või õli


Kõrvitsapüree jaoks koori ja lõika kõrvits 2 cm paksusteks seibideks, pane ahjuvormi põhja veidi vett ja/või õli, laota sinna peale kõrvitsaseibid ning küpseta ahjus, kuni kõrvits on läbinisti pehme. Selleks kulub 30 minutit. Püreesta küpsetatud kõrvits saumikseriga.
Sega käesoe kõrvitsapüree siirupi või meega, lisa õli ja sega läbi. Järgmisena sega jahu sisse sool ja kuivpärm ning kalla kuivained vedeliku sisse. Sega ühtlase taina moodustumiseni ning sõtku, kuni tainas muutub ühtlaseks läikivaks ja lööb kausi seinte küljest lahti. Vormi tainapall, kata kauss rätikuga ning jäta sooja kohta 1,5–2 tunniks kerkima. Võid kergitada ka hästi kergelt (mitte üle 50 kraadi) soojendatud ahjus. Tainas peaks kerkima vähemalt kahekordseks.
Sõtku kerkinud tainas kergelt tagasi, lisa riivitud juust ning sõtku see saiataina sisse. Vormi jahusel tööpinnal soovitud kujuga sai või saiad. Aseta ahjuplaadile ning lase veel kerkida vähemalt pool tundi kuni tund. Määri kerkinud sai lahtiklopitud munaga, puista peale kõrvitsaseemneid ja küpseta 200-kraadises ahjus 15–20 minutit.



Retsept ilmus 2010 novembrikuises Oma Maitses

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.