Vana hea vaarak. Või ka sotšnik

Esileht / Määramata / Vana hea vaarak. Või ka sotšnik

/prindi retsept/
Kui juba nostalgiaradadele sai lonkima mindud…
Kes ei teaks ja vaarakuid alias sotšnikuid.Vana hea klassika, nagu ka moskva sai, võiroos, rosinakukkel jne.Teeninduskoolis küpsetamise tunnis õnnestus meil neid ise valmistada. Ja vaatamata sellele, et nii koolis valmistatud kui ka kodus tehtud vaarakute välimus ei ole kõige kaubanduslikum, maitsevad nad ootamatult hästi. Eriti värskena. Ja kohupiimaga mina ei koonerdanud, vaid lisasin algretseptile täidist lisaks, et ikka valguks mõnusalt tainakihi vahelt välja. Maitses hästi igas vanuserühmas pereliikmetele. Plaaditäis kadus kosmilise kiirusega.

Retsept (vabandust, tehnoloogiline kaart) on pärit siis Tallinna Teeninduskoolist. Tegin ka väikesed muudatused, et mitte kirja panna 0,035 kg muna või siis 0,007 kg soodat. Täidise kogus ka veidi suurem kui algselt ette nähtud.
Vaja läheb taina jaoks:
570 gr jahu
100 gr võid
200 gr suhkrut (algretseptis 300 gr, minu jaoks veidi liiga magus)
1 muna
1,5 tl soodat või küpsetuspulbrit (kaalusin igaks juhuks ära. 2 tl on 10 gr ehk tehnoloogilisel kaardil mainitud 0,007 kg peaks olema üks kuhjaga ehk 1,5 tl)
200 gr hapukoort
Sõelu jahu lauale, sega sooda või küpsetuspulbriga. Moodusta jahu keskele süvend ning sega seal pehme rasvaine, muna, hapukoor ja suhkur. Mulju kuni ühtlase taina moodustumiseni. Liiga palju mudimist see tainas ei armasta.
Aseta tainas külma vähemalt pooleks tunniks.

Rulli rohke jahuga kaetud tööpinnal (tainas on üsna kleepuv) tainas lahti umbes 0,5 cm paksuseks ning vormi ümmargused rattad. Aseta ühele poolele kohupiimatäidis.
Täidise jaoks läheb vaja:
400 gr kohupiima
4 spl jahu
70 gr sulatatud võid
80 gr suhkrut
1 muna
(mulle meeldib ka sidrunimahla ja/või -koort lisada)
Sega sulatatud ja jahutatud või kohupiimaga, lisa muna ja suhkur. Hõõru ühtlaseks.
Keera täidisega tainaratas kahekorra, aseta ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 190-200 kraadi juures kuni vaarakud on pealt mõnusalt kuldkollased.
Vana hea kombe kohaselt sobiks juurde tulimagus must tseiloni tee. Tegime siinkohal väikese möönduse ja ühiseks saiasöömiseks sobis väga hästi ka kaneeline õunatee kõrvale rüübata.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.