Kanamaksa terriin. Pühadeks ja argipäevaks

Esileht / Määramata / Kanamaksa terriin. Pühadeks ja argipäevaks

Terriin on prantsuse päritolu roog, mis sarnaneb kõige enam meil levinud pasteedile. Samas erineb terriin pasteedist nii valmistuviisi (vesivannil kuumutamine) kui ka konsistentsi (tükiline) poolest. Terriini valmib üsna lihtsa vaevaga ja maitseb väga mõnusalt. Mina kasutan nii võileiva peale, niisama viiludena, salatile lihaseks lisandiks jne. Terriini iseloomustab sageli mõnus maalähedane ürditega õilistatud maitse ning mõnusalt mure tekstuur, kus peenekshakitud massile assisteerivad suuremad tükid.

Terriini valmistamiseks kasutatakse spetsiaalseid kaanega piklikke kandilisi vorme (nagu pildil taustal näha), kuid ilma igasuguse probleemita võib terriini valmis teha nii keeksivormis või mingis muus sobivas küpsetusnõus. Kaane puudumist asendab foolium, millega kaetult tuleb tuleb terriin täpselt sama maitsev kui spetsiaalses nõus valmistatuna. Kellel aga huvi, siis Emile Henry sarjas on olemas nii suur kui ka väiksem terriinivorm (HomeDecor poodides ja kaubamajades saadaval).
See konkreetne terriin valmis kanamaksast ja seahakklihast.
Vaja läheb:
400 gr kanamaksa (1/3 peeneks hakituna, 2/3 suuremate tükkidena)
500 gr kvaliteetset seahakkliha
võid
1 sibul hakituna
mõned küüslauguküüned
1 spl hakitud värsket tüümiani
näpuotsaga jahvatatud nelki ja muskaatpähklit
korralik sorts konjakit või brändit
2 muna, lahtiklopitud
soola ja pipart
õhukesi peekoniviile
loorberilehti
Hauta sibulat madalal kuumusel või sees ca 15 minutit. Sega kokku peenekshakitud ja suuremate tükkidena kanamaks, hautatud sibul, peenekshakitud küüslauguküüned, hakitud tüümian, nelk ja muskaatpähkel, konjak, seahakkliha ja munad. Sega ettevaatlikult (mina kasutan siinkohal käte abi, et maksatükke mitte puruks segada) kogu mass läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Pane umbes kaheks tunniks külmkappi maitsestuma.
Vooderda terrini- või keeksivorm peekoniribadega. Jäta paar riba alles, need tulevad kõige peale. Soojenda ahi 160 kraadini. Kalla terriinisegu peekoniga vooderdatud vormi ning suru võimalikult tihedalt kokku. Aseta peale mõned loorberilehed ning kata terriin ka pealt peekoniviiludega. Kata kas kaanega või fooliumiga.
Aseta terriinivorm veevanni (vesi peaks ulatuma vähemalt poole terriinikoguseni) ning küpseta veevannis ca 1,5 tundi.
Võta terriin ahjust, jäta ca 24 tunniks veel külma. Kuuma vee alt läbilastud noaga tõmba terriin vormi külgedelt lahti, aseta vormi alla taldrik või lõikelaud ning kalluta terriin vormist välja. Lõika terava noaga paraja paksusega viilud ning naudi!
Maitseb imehästi.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.