Stollen. Martsipanitäidisega mahlane jõulukringel

Esileht / Määramata / Stollen. Martsipanitäidisega mahlane jõulukringel

Rikkalik, martsipanise täidisega ning külluslikult puuviljane-pähkline sai on kui jõulude sümbol. Kokku ei tohi hoida millegagi. Sai on valmistatud sakslaste jõulusaia Stolleni stiilis, kus saiale saab pidulik rüü selga tõmmatud likööris leotatud rosinate-jõhvikate, apelsini- ja sidrunikoore ning kringli sisse peidetud martsipani toel. Sarnaseid külluslikke jõulusaiu leiab mitme Euroopa riigi köögist. Saia võib teha ka ümmarguse ringina, kuid mulle meeldib just kringliks keeratuna ning sidrunise glasuuriga viimistletuna.



Vaja läheb:
500-550 gr jahu
1 pk kuivpärmi
1 dl suhkrut
½ tl soola
Veidi jahvatatud kardemoni
1 sidruni ja 1 apelsini riivitud koor
50 gr rosinaid
50 gr kuivatatud jõhvikaid
0,5 dl Cointreau’d, Vana Tallinnat vm vürtsisemat likööri. Sobib ka rumm või brändi.
85 gr võid
250 gr käesooja piima
2 muna (üks tainasse, teine määrimiseks)
200 gr martsipani
Soolata pistaatsiapähkleid ja kuivatatud jõhvikaid hakituna kaunistuseks.


Alusta esmalt sellest, et riivi sidruni- ja apelsinikoor. Soovitan enne keeva veega viljad üle kallata ning siis kareda harjaga hoolikalt hõõruda, et koorele pritsitud säilitusained maha pesta. Sega tsitruseliste koored kuivatatud rosinate ja jõhvikatega ning kalla peale liköör vm alkohol. Lase tõmmata kogu saia valmistamise aja.



Saia valmistamiseks sega suures kausis jahu, kuivpärm, sool, suhkur ja kardemon. Lisa väikeste tükkidena toasoe või ja sega läbi. Järgmisena lisa toasoe piimale muna, klopi lahti ning kalla piima-munasegu jagusegule lisaks. Sega kuni ühtlase taina moodustumiseni. Jätka sõtkumist kuni saad läikiva, kausi küljest lahti löönud tainamassi. Vormi tainapall, kata kauss rätiga ning jäta kerkima sooja kohta umbes 1 tunniks.

Kerkinud tainas sõtku paari vajutusega tagasi, aseta jahusele tööpinnale ja rulli lahti ristküliku kujuliseks (ristküliku pikem külg peaks olema nii pikk, kui pikka saia lõpptulemust tahad, lühem külg umbes pool pikemast küljest, näiteks 40cmx20cm). Kalla leotatud rosinad-tsitrusekoor-jõhvikad taina keskele ning keera tainas kokku nii, et äärtesse jääks ainult tainas. Suru kõik ääred tainarulliga peale vajutades hoolikalt kokku. Rulli nüüd tainas koos seal sees oleva täidisega uuesti sama suureks kui eelmine ristkülik oli. Nüüd vormi martsipanist taina pikemast küljest veidi lühem “vorst” ning aseta see taina keskele. Keera tainas veelkord kahekordseks nii, et martsipan jääb keskele. Suru ääred kokku ja vormi ühlase jämedusega rull. Lõikekoht keera rulli alla ning moodusta kas kringel või ring.

Tõsta ahjuplaadile ning lase veel kerkida 45 -60 minutit ehk umbes kahekordseks. Kerkinud sai määri lahtiklopitud munaga.


Küpseta 180 -200 kraadi juures (pöördõhuga) ahjus ca 25 minutit ehk kuni sai on pealt kuldpruun.



Kringli sisemusse on peitnud ennast mahlane magus martsipan, seltsiks kergelt švipsis kuivatatud puuviljad. Mmmm…



Sidruniglasuur:

200 gr tuhksuhkrut, 2 sl sidrunimahla, 2 sl kuuma vett.

 Sõelu tuhksuhkur kaussi, lisa sidrunimahl ning kuum vesi ning hõõru ühtlaseks. Nirista jahtunud saiale, puista glasuuri sisse peeneks hakitud pähklid ja jõhvikad ning lase jahtuda.

Retsept ilmus 2010 detsembrikuises Oma Maitse ajakirjas.



Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.