Liiga hea, et olla tõsi. Slow Cooker ja rogan josh

Esileht / Määramata / Liiga hea, et olla tõsi. Slow Cooker ja rogan josh

/prindi retsept/
Kas te kõik ikka teate, et on olemas selline geniaalne köögiriist nagu Slow Cooker? Spetsiaalne elektril töötav agregaat, millega saab madalal temperatuuril ja varustusse kuuluvas keraamilises potis kerge altkuumusega pikalt haudunud toite valmistada. Mina veidi aega tagasi ei osanud sellisest köögiabilisest veel unistadagi. Kahjuks pidin selle küll endale reisilt kaasa tooma, kuna Eestist ei suutnud leida. Loodame väga olukorra paranemisele!
Aimu sain SC olemasolust järk-järgult. Esmalt pakkus suure lombi taga elav T mulle kokaraamatut “Slow Cooking” ja ülespildistatud sisukorraga tutvudes sain aru, et retseptid on mõeldud eraldi köögiriista jaoks. Loobusin ja rumal olin. Siis uurisin veidi märtsikuisesse Oma Maitsesse aeglaselt küpsevate toitude filosoofiat ja otsingusse “slow cooking” tippides annab jälle terve portsu eraldi köögiriistale ette nähtud toite. Loomulikult saab kõiki neid toite teha ka tavalises ahjus, kuid pidevalt (8-10 tundi) suurt ahju töös hoida on esiteks üsna energiakulukas ja teisalt ei julgeks ma toitu terveks päevaks jätta ilma valveta ahju küpsema.
Slow Cooker idee hakkas mind jälitama.
Eeliseid on mitmeid:
– madalal temperatuuril valmistatud toidu toiteväärtus on kõrgem kui kõrgel temperatuuril valmistatul
– võimaldab ka argipäeval valmistada pühapäevast mugavustoitu ehk õhtul ootab valmisroog töölt/koolist tulijaid
– tarbib elektrit keskmise elektripirniga võrdselt ehk märkimisväärselt vähem kui suur ahi
– on ohutu (kui USA-s toodetud elektrilise masina manualis on kirjas, et võib jätta järelvalveta toimetama, siis võib selles 250% kindel olla)
– küttekeha sisse käib keraamiline universaalne pott, mis näeb välja piisavalt esteetiline, et sellega saab toidu soovi korral lauale tõsta Tavalises ahjus võib seda keraamilist sisepotti ka loomulikult kasutada.

Siis sattusin vanale heale Inglismaale ja mis köögiriist põrnitses mind riiulilt? Haaa! Sealtsamast see SC ideoloogia lipulaeva Crock-Pot kaasa haaratud saigi. Kõrvalt riiulilt veel kokaraamat ka, kus hulganiselt SC toite suppidest kuni kookideni välja.

Pott on üsna lihtne ja samas geniaalne. Küttekeha hoiab temperatuuri “Slow” režiimis ca 77 kraadi juures ja “Fast” reziimis (mis teeb toidu umbes poole kiiremini valmis kui “Slow” režiim) 88-93 kraadi juures.
Liharoogade valmimisaeg on 8-10 tundi, teised toidud vahemikus 2-6 tundi. Tegevuskäik lihtne – küttekehale paigutub keraamiline pott, kuhu tuleb asetada kõik vajalikud ained ja siis lasta masinal lihtsalt toimetada. Esimese katsetuse tegin ära Inglismaal külas olles, kus riiulil oli teiste köögiabiliste kõrval omal kohal ka sama tüüpi pott. Tegin seakülge sinepi-mee marinaadis, mis haudus üle 10 tunni ja tulemus oli sõna otses mõttes suus-sulav.

Täna tegin oma potiga esimese katsetuse, milleks oli  lambalihaga indiapärane roog rogan josh.
Hommikul, enne kooliminekut ehk kella 9 paiku jätsin poti toimetama ja kell 17.30 koju tulles võttis vastu toatäis vürtsiseid aroome ja ülipehmeks haudunud lambaliha.
Väidetavalt eristab seda potti tavalises ahjus küpsetamisest see, et toit ei kuiva ega kõrbe.
Retsept on pärit reisil kaasatoodud raamatust Sara Lewis “Slow Cooking“, kus ootavad katsetamist veel mündine lammas, härjasaba supp ja -hautis, hiina part, estragonikana, safranipirnid, mustas tees hautatud kuivatatud puuviljad jpm ahvatlevaid toite, mis kõik pikalt-pikalt potis haudunud.

Seda väga indiapärast rooga ehk rogan joshi tavalises ahjus tehes tuleks hautamisaega arvestada umbes kolmandikule SC ajale ehk siis 2-3 tundi peaks täitsa piisav olema.
Rogan joshi jaoks läheb vaja:
ca 700 gr lambaliha, tükeldatuna, rasv eemaldatud
25 gr võid
3 hakitud sibulat
3 peenekshakitud küüslauguküünt
pöidlasuurune jupp kooritud ja peeneks hakitud ingverit
1 tl kurkumit
1 tl jahvatatud koriandrit
2 tl garam masala maitseainet
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl kuivatatud tšillihelbeid või tšillipulbrit
2 spl jahu
400 ml purk purustatud tomatit
300 ml (lamba)puljongit
100 ml kohvi- või vahukoort
värsket hakitud koriandrit
soola
1 spl suhkrut

Pane slow cooker või ahi sooja. Kuumuta pannil või ning prae kuumal pannil lihatükid igast küljest üle. Tõsta lihatükid ahjupotti. Samale pannile lisa veel võid ning prae esmalt sibulat keskmisel kuumusel ca 10 minutit, kuni see muutub klaasjaks. Lisa hakitud küüslauk, ingver, tšilli, vürtsid ja hauta veel mõned minutid. Sega juurde jahu ning pane kogu pannitäis potti liha juurde. Kuumuta puljong koos tomatikonserviga keemiseni ja lisa potti. Maitsesta soolaga ning lisa ka veidi suhkrut (mulle meeldib tomati happelist maitset suhkruga tasakaalustada).
Hauta SC “Slow” režiimil 8-10 tundi, “Fast” režiimil 5-6 tundi. Tavalises ahjus 2-3 tundi.
Valmis toidule lisa lõppjärgus koor. Juurde paku aurutatud basmati riisi.

Taldriku servale toetuvad mitte kartulikrõpsud, vaid papadumid, mis valmistatud kikerhernejahust ja maitsevad imehästi.

Serveeri koos aurutatud basmati riisiga, raputa peale hakitud koriandrit või peterselli ning kõrvele paku kas naani või pappadume (minu lemmikud, kikerherne jahust saialine, mida saab kas Piprapoest või M&S toidupoest, viimasest paraku mitte alati)

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.